Istraga crkve o zlostavljanima

Nemačka biskupska konferencija pokrenuće istragu o slučajevima seksualnog i fizičkog zlostavljanja učenika u toj zemlji, saopšteno je u Regensburgu.

Izvor: Beta

Sreda, 10.03.2010.

18:10

Default images

Istraga će uključiti razmatranje navoda o seksualnom zlostavljanju među članovima crkvenog hora koji vodi brat pape Benedikta Šesnaestog, kao i šta je i da li je o tome nešto znao sam papa dok je bio na funkciji nadbiskupa u Minhenu, rekao je agenciji AP biskup Karl Jisten.

On je pohvalio odluku papinog brata, biskupa Georga Racingera, da se izvini žrtvama zlostavljanja zbog toga što nije ništa učinio, pre nekoliko decenija, da spreči batinanje đaka.

Više od 170 bivših đaka katoličkih škola u Nemačkoj izjavilo je da je bilo seksualno zlostavljano u periodu od 1964. do 1994. godine, dok je nekoliko njih navelo da je bilo fizički maltretirano.

Optužbe su posebno osetljiva tema zbog toga što je Nemačka zemlja iz koje dolazi papa, kao i zbog toga što se optužbe odnose i na zlostavljanje u prestižnom crkvenom horu Domspacen, koji vodi papin brat.

Papa Benedikt služio je kao nadbiskup u Minhenu od 1977. do 1981. godine. Biskup Jisten kaže da za sada nije poznato da li je Benedikt imao saznanja o seksualnom zlostavljanju i fizičkom maltretiranju đaka u katoličkim školama u Nemačkoj.

Hor Domspacen je u nadležnosti Regensburške dijaceze, a ne nadbiskupije u Minhenu.

Portparol dijaceze izjavio je da će oni sprovesti istragu po optužbama đaka i najavio da će slučaj voditi nezavisni advokat koji će kasnije danas biti imenovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: