Broj nesreća gotovo prepolovljen

Od početka primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja broj saobraćajnih nesreća gotovo je prepolovljen, kažu u Saobraćajnoj policiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.03.2010.

18:10

Default images

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić izjavio je da je primena zakona doprinela značajnom smanjenju saobraćajnih nesreća, kojih je u prva dva meseca ove godine bilo 6 000, odnosno, za 42 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

On je na konferenciji o bezbednosti saobraćaja, koja je organizovana u okviru prodajne izložbe Sajma automobila "BG kar šou", rekao da je u istom periodu broj poginulih smanjen sa 92 na 72, odnosno za 22 odsto, a broj povređenih smanjen je za 34 odsto, sa 2 700 na 1 800.

Rebić je ukazao da MUP Srbije ipak nije zadovoljan rezultatima i da svoj doprinos bezbednosti treba da daju i Mmnistarstva infrastrukture, pravosuđa, prosvete, trgovine i turizma, naročito kroz rad koordinacionog tela, koje će imati značajnu ulogu kad bude formirana Agencija za bezbednost saobraćaja.

Đaci će u školi učiti o bezbednosti u saobraćaju, čime će se povećati nivo svesti o toj oblasti, rekao je Rebić, uz napomenu da su građani znatno promenili svoj stav o novim zakonskim odredbama, tako da je broj prekršaja smanjen za 50 odsto.

Najviše je smanjen broj upravo onih prekršaja koji uzrokuju najteže saobraćajne nesreće, a to su veliko prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju i prolazak kroz crveno svetlo na semaforu.

Prema njegovim rečima, građani još ne poštuju propise o pravilnom parkiranju i zaustavljanju, kao i o vezivanju pojasa u vozilu.

On je ocenio da će biti težak zadatak ubediti građane koliko je pojas značajan za spasavanje života, napominjući da policija do sada nije kažnjavala za nevezivanje pojasa na zadnjim sedištima, ali da će se to promeniti kad zaživi Agencija.

U narednom periodu treba doneti niz podzakonskih akata, da bi zakon u potpunosti mogao da se primenjuje, rekao je Rebić, ukazavši da će novi pravilnici i nov sistem obuke doprineti da budući vozači imaju mnogo više znanja, što će znatno povećati bezbednost na putevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: