Predlog SAD: Severna Makedonija

Predsednik SAD Barak Obama i državna sekretarka Hilari Klinton predlažu naziv Republika Severna Makedonija kao kompromisno rešenje spora Atine i Skoplja.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

18:02

Default images

Američki zvaničnici istovremeno su predložili da službeni jezik u Makedoniji bude nazvan severnomakedonski. Američki državni vrh izneo je taj predlog premijeru Grčke Jorgosu Papandreuu i zameniku spoljnih poslova Dimitrisu Drucasu, tokom njihove posete Vašingtonu.

Papandreu je obavestio Obamu i Klintonovu da će na predloženo rešenje odgovoriti nakon detaljnog razmatranja američkog zahteva, piše dnevnik "To vima".

Predsednik i državni sekretar svetske supersile saopštili su premijeru Grčke da će, ako Atina bude pozitivno odgovorila na njihov zahtev, informisati Savet bezbednosti UN da naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM) može da bude zamenjen imenom Republika Severna Makedonija, čime bi 19 godina dug spor između dve države mogao da bude rešen.

Američke diplomate istakle su na sastanku da imaju jak interes u dovršavanju procesa proširenja NATO u jugoistočnoj Evropi, koji, kako se navodi, nije moguć bez promene zvaničnog naziva Makedonije, javila je MIA.

SAD žele da uključe i države zapadnog Balkana u NATO zbog nove američke odbrambene strategije, koja predviđa razmeštanje komponenata antiraketnog štita u istočnoj Evropi i regionu istočnog Mediterana umesto u Poljskoj i Češkoj, kako je bilo planirano ranije, u vreme administracije Džordža Buša, navodi makedonska agencija.

Zamenik šefa diplomatije Grčke Drucas rekao je televiziji "Skaj" da su problem sa spornim imenom, problem Kipra, kao i odnosi Atine sa Turskom bile glavne teme razgovora sa visokim američkim zvaničnicima. Stavovi Atine ostaju nepromenjeni, "jasni su i dobro poznati", naglasio je on.

Spor između dve zemlje o imenu Makedonije traje već 19 godina, jer Grčka ne prihvata da njen severni sused nosi ime Makedonija, jer je to drevni naziv njene pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: