Zakon o katastru u Skupštini

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu načelnim razmatranjem predloženih izmena i dopuna Zakona o državnom premeru i katastru.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.03.2010.

12:11

Default images

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da su izmene Zakona o državnom premeru i katastru predložene zbog novih nadležnosti Republičkog geodetskog zavoda, odnosno Katastra nepokretnosti.

Obrazlažući predložene izmene tog zakona u Skupštini Srbije, Dulić je rekao da se donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji povećao obim rada Geodetskog zavoda i rada Katastara na nivoima lokalnih samouprava kroz tri nove oblasti.

To su, kako je naveo ministar, postupci koji će se voditi u pripremi digitalnih podataka za potrebe popisa stanovništva 2011. godine, učešće u predstojećim postupcima denacionalizacije i restitucije, odnosno vraćanja imovine, kao i sprovođenje novog Zakona o planiranju i izgradnji koji definiše pitanje legalizacije.

On je dodao da se u postupcima koji će građani voditi pred jedinicama lokalnih samouprava očekuje nekoliko miliona predmeta koje je potrebno obraditi, kao i suštinske reformske obaveze lokalnih samouprava da u narednom periodu donesu dva ključna akta.

Reč je, kako je naveo Dulić, o prostornom planu lokalne samouprave i generalnom detaljnom planu regulacije koji bi trebao da obezbedi nesmetano i ubrzano izdavanje građevinskih dozvola i regulisanje građevinskih urbanističkih parametara na teritorijama lokalnih samouprava.

"Iz ovih razloga i potrebe da se građanima pruži pun servis i da ne bude nejasnoće u implementaciji ovih zakonskih propisa uočila se neophodnost da se izmeni Zakon o državnom premeru i katastru u onim segmentima gde ne postoji usklađenost sa Zakonom o planiranju i izgradnji i zakona koji definiše hipoteku", rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, predloženo je produženje roka za izjavljivanje žalbe na rešenje doneto u prvostepenom upravnom postupku sa osam na 15 dana, kao i produženje roka za usklađivanje pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji sa odredbama Zakona o državnom premeru i katastru.

Ministar Dulić je naveo da su prihvaćena i dva amandmana poslanika Srpske radikalne stranke Dragana Stevanovića i Srete Perića.

Izmenama Zakona o državnom premeru i katastru predviđeno je i da broj zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu neće biti smanjen.

Predloženo je da se Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji ne primenjuje na Republički geodetski zavod zbog realizovanja sporazuma o kreditu za razvoj između Srbije i Crne Gore i međunarodnog udruženja za razvoj, za realizaciju programa i projekata u oblasti modernizacije katastarskog sistema u Srbiji.

Tim sporazumom Srbija se obavezala da do isteka roka korišćenja kredita neće preduzimati mere kojima bi se ugrozio rad Zavoda.

Razlozi za izuzimanje Zavoda iz primene zakona o smanjenju administracije su i sprovođenje predstojeće legalizacije objekata i konverzije prava korišćenja u pravo svojine na nepokretnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: