CG: Nezavisnost problem za Srbiju

Suštinski problem odnosa Srbije prema Crnoj Gori u tome što se Beograd nije pomirio sa nezavisnošću Crne Gore, smatra Milo Đukanović.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

00:29

Default images

Premijer Crne Gore rekao je da glavni razlog takvog odnosa Beograda prema Podgorici nije crnogorsko priznanje nezavisnosti već to što Srbija želi da postane lider u regionu. "Možda joj po veličini to i pripada", rekao je Đukanović, ali je dodao da Srbija "mora da reši pitanje ratnih zločinaca", kao i da ima probleme u odnosima sa svim susednim zemljama.

Đukanović je naveo da iz pomenutog odnosa Srbije prema Crnoj Gori dolazi i motiv za njen pokušaj da se politizuje i slučaj Šarić.

"Ponašanja državnih organa Srbije u ovom slučaju pokazala su da mi (Crna Gora) i Srbija nemamo iste ciljeve u odnosu na to", rekao je crnogorski premijer i ocenio da je Crna Gora bila zainteresovana za doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala, a da je cilj Srbije bio "kriminalizacija Crne Gore".

"Ponašanje državnih organa Srbije u vezi sa slučajem Šarić upućuje na logiku - ako je Crna Gora greškom postala nezavisna, evo dokaza da nezavisna Crna Gora nema kapacitete da uđe u EU", rekao je on.

Đukanović je naveo tri bitne stvari u vezi sa policijskom akcijom "Balkanski ratnik" - da su osumnjičeni državljani Srbije, da su uhapšeni u Srbiji i da je glavnina novca koju su osumnjičeni stekli iskorišćena uglavnom za kupovinu nekretnina u Srbiji.

Prema njegovim rečima, to nikako ne znači da Crna Gora, u delu svoje odgovornosti i u meri koliko se to nje tiče, ne treba da bude aktivna u vezi sa pomenutom akcijom.

Đukanović je ponovio da Crna Gora čini sve da sa Srbijom gradi dobre i prijateljske odnose. To je, prema njegovim rečima, i do sada činila, bez obzira na to da li je imala povod sa druge strane.

Crnogorski premijer je rekao da je Crna Gora uvek pokazivala strpljenje" za "podizanje tenzija iz Srbije i da će takvu politiku voditi i dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: