SLO:Uhapšen ministar zbog korupcije

Slovenački ministar poljoprivrede, dva poslanika i jedan privrednik su uhapšeni zbog sumnje da su umešani u korupciju i ucenjivanje.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

23:20

Default images

Uhapšeni su i na saslušavanje privedeni slovenački ministar poljoprivrede Milan Pogačnik, predsednik opozicione Slovenačke nacionalne stranke Zmago Plemeniti Jelinčič, poslanik te stranke Srečko Prijatelj i nekadašnji predsednik uprave "Luke Koper", Robert Časar.

Nakon višemesečne istrage su, u utorak, slovenački kriminalisti sproveli opsežnu akciju širom Slovenije, u okviru koje su izvršili kućne pretrese, pretrese u ministarstvu poljoprivrede i u prostorijama Slovenačke nacionalne stranke.

Prema rečima direktora Uprave kriminalističke policije Aleksandra Jevška, kriminalisti istragu vode zbog sumnje korupcije i drugih kažnjivih radnji iz oblasti privrednog kriminala, kojima je između ostalog jednom od preduzeća naneta šteta od oko 3,8 miliona evra.

Pored toga policija je registrovala i sumnju krivičnog dela ucenjivanja vezanih za to privredno preduzeće, ali i krivično delo nedozvoljene proizvodnje i prodaje oružja i eksploziva.

Prema nezvaničnim informacijama slovenačkih medija, uhapšeni poslanik Srečko Prijatelj je ucenjivao privrednika koji ga je prijavio policiji. Istovremeno je preduzeće čiji je jedan od vlasnika Prijateljeva žena povoljno kupovalo od države zemlju, koju je potom skupo prodavalo "Luci Koper", uz provizije od oko 800.000 evra, zbog čega je priveden i bivši predsednik uprave ovog preduzeća.

Ministar poljoprivrede Milan Pogačnik i predsednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Plemeniti Jelinčič su "kolateralna šteta" policijske istrage, koja je tokom prisluškivanja Srečku Prijatelju utvrdila da se Pogačnik i Jelinčič bave političkim trgovanjem, odnosno Jelinčič je od ministra tražio da mu sredi zemljište za avijacijski muzej, nudeći za to podršku njegove stranke u aktuelnoj interpelaciji protiv ovog ministra zbog afere "Bulmastif".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: