Invazija slonova na jugu Angole

Divlji slonovi izvršili su invaziju na jedno selo na jugu Angole, uništili oranice i više desetina kuća, zbog čega je većina meštana pobegla u susednu Namibiju.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

20:38

Default images

U ovom incidentu u selu Mukuso niko nije stradao, ali je situacija zabrinjavajuća, izjavio je lokalni zvaničnik Manuel Žamba za nacionalni radio ove zemlje na jugozapadu Afrike.

Žamba je rekao da su divlji slonovi došli iz susedne Bocvane, jedne od glavnih svetskih destinacija za posmatranje divljih životinja, i pozvao vladu Angole da obuzda životinje koje se sada vraćaju u zemlju razorenu ratom, preneo je Rojters.

U građanskom ratu u Angoli, koji je trajao skoro tri decenije, do 2002. godine, i u kome je, kako se procenjuje, poginulo pola miliona ljudi, uništen je skoro čitav divlji svet.

Smatra se da je tokom sukoba između vladinih snaga i pobunjenika iz glavne opozicione stranke UNITA (Nacionalna unija za potpunu nezavisnost Angole) ubijeno preko 100 000 slonova, kao i više hiljada nosoroga i bizona.

Životinje koje nisu stradale u eksplozijama mina i okršajima zaraćenih strana ubile su lovokradice ili seljani da bi se prehranili.

Čak je i džinovska sabljasta antilopa, nacionalni simbol Angole i veoma retka vrsta, čije je jedino poznato stanište u ovoj zemlji, tokom građanskog rata skoro nestala sa ovih prostora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: