Estonija podržava Srbiju u EU

Estonski šef diplomatije Urmas Paet ocenio je u razgovoru sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem u Talinu, da Srbija postiže dobre rezultate na putu ka EU.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

16:49

Default images

"Estonija podržava politiku otvorenih vrata EU kako bi države koje dele zajedničke vrednosti i principe sa našim zemljama članicama mogle da budu uključene u Uniju", rekao je Paet, navodi se u saopštenju estonskog ministarstva.

Paet je rekao da Estonija odaje priznanje koracima Srbije u pravcu EU i u potpunosti podržava njene reformske napore. On je istakao i značaj odluke EU da ukine vize za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Za proces evropske integracije Srbije, prema njegovim rečima, značajna je i decembarska odluka EU da počne da primenjuje prelazni trgovinski sporazum.

Govoreći o ekonomskim odnosima između dve zemlje, Paet je ocenio da, iako Estonija ima tešnje privredne veze sa Srbijom nego sa drugim zemljama zapadnog Balkana, postoje veliki potencijali za razvoj tih odnosa.

On je ukazao da su estonski preduzetnici zainteresovani za saradnju, navodeći kao primer energetiku i moguću saradnju u oblasti eksploatacije uljanog škriljca.

Estonski ministar izjavio je da se nada da će kontakti poslovnih ljudi Estonije i Srbije biti intenzivirani kada na snagu stupi ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Kako je saopštilo ministarstvo, dvojica ministara razgovarali su i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: