Nasilje u školama i dalje problem

U protekla tri meseca prijavljeno je 140 slučajeva lakših oblika nasilja u školama u Srbiji, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

15:59

Default images

On je najavio nastavak kampanje i akcije za suzbijanje nasilja u osnovnim i srednjim školama, na čemu se već pet godina radi u 196 škola u saradnji sa UNICEF-om.

Tri četvrtine školaraca vole da idu u školu i smatraju da je to najvažniji izvor obrazovanja, ali čak 65 procenata đaka doživelo je bar jednom u tri meseca neki oblik nasilja, pokazuju istraživanja.

Dečaci i devojčice školskog uzrasta podjednako su žrtve, a razlika je samo u načinu na koji trpe. Dečaci su skloniji fizičkom nasilju, a devojčice ogovaranju, spletkarenju i širenju laži.

Pored fizičkog, psihičkog i verbalnog nasilja, pojavio se i elektronsko oblik odnosno maltretiranje putem mobilnog telefona i interneta. Na agresiju kod dece utiče i tolerisanje nasilja u društvu, upozorava Dragan Popadić sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta.

U školama u kojima se već sprovodi progarm ”Škola bez nasilja“ kod učenika, roditelja i nastavnika pre svega je podignuta svest o nasilju. Povećana je i sigurnost dece, a smanjen broj težih oblika nasilja i nasilje u mlađem uzrastu.

Za budući uspeh programa neophodno je uključivanje celog društva, a pre svega roditelja školske dece, smatra direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg.

Upravo pokrenuta kampanja "Zaustavimo nasilje zajedno - nasilje ne prestaje samo" trebalo bi da kroz promovisanje vrednosnih stavova smanji nasilje među vršnjacima, da utiče na usvajanje regulative kao i da poveća broj ustanova u programu "Škola bez nasilja" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: