Odloženo suđenje Ercegovoj grupi

Početak ponovljenog suđenja kriminalnoj grupi Darka Ercega, optuženoj za šverc više od 50 kilograma heroina i kokaina, odložen je pred Specijalnim sudom.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

13:00

Default images

Suđenje je odloženo za sutra jer u sud zbog lošeg zdravstvenog stanja nije došao branilac četvoro optuženih, advokat Prvoslav Grubić. Suđenje je danas trebalo da počne ispočetka jer je sudiju Milimira Lukića, koji je izabran za sudiju Apelacionog suda u Beogradu, zamenio sudija Siniša Petrović.

Pored toga, promenjen je i zamenik tužioca za organizovani kriminal, pa optužnicu umesto Dimitija Popića zastupa Goran Marjanović.

Predsednik sudskog veća sudija Vladimir Vučinić rekao je da se suđenje odlaže jer Grubić nije dostavio zameničko punomoćje nekome od ostalih branilaca i dodao da je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da je odsustvo advokata opravdano, jer se oporavlja od operacije.

Vučinić je rekao da je prethodni postupak stigao do iznošenja završnih reči stranaka i da je planirano da na ponovljenom suđenju preko dokument-kamere budu pročitani pisani dokazi, poput izjava svedoka, prikazane fotografije i preslušani presretnuti telefonski razgovori optuženih.
"Ako branilac Grubić ne da zameničko punomoćje, moraćemo da odredimo advokata po službenoj dužnosti, što je nepovoljnije po optužene. Nemojte pogrešno da me shvatite, ali Grubić je čovek u zrelim godinama i želim mu da bude sve kako treba, ali je potrebno da i ovaj postupak ide kako treba", rekao je Vučinić i podsetio da su neki optuženi dugo u pritvoru.

Advokat Vladimir Janković zatim je rekao da će danas posetiti Grubića u bolnici i da će razgovarati sa njim o davanju punomoćja za deo postupka u kojem će se čitati ranije izvedeni dokazi.

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je nedavno preimenovano u Tužilaštvo za organizovani kriminal, podiglo je u septembru 2007. godine optužnicu protiv Ercega i još sedmoro članova njegove grupe zbog šverca i prodaje više od 30 kilograma heroina i kokaina.

Optužnica je u maju 2008. godine proširena i na Živorada Đorđića, a Erceg je tom optužnicom okrivljen i za šverc i rasturanje droge u Danskoj i Švedskoj.

Đorđić je optužen da je bio zadužen da nalazi vozače koji bi prevozili drogu u skandinavske zemlje. Tužilac Popić rekao je ranije na suđenju da su vozači zaduženi za prevoz heroina uhapšeni u Danskoj i Švedskoj i da su tamo i osuđeni.

U međuvremenu je optuženi Boban Tasić dobio status svedoka saradnika, a tužilaštvo je 7. oktobra 2009. godine ponovo izmenilo, odnosno preciziralo optužnicu.

Pored Ercega i Đorđića, optuženi su i Hikmet Hajković, njegova sestra Zehnira Hajrović, Nurko Nurović, sve troje iz Novog Pazara, Ercegova sestra Dejana Erceg, njegova tadašnja devojka Milica Grubić i Bojan Milković.

Policija je krajem februara 2007. godine u automobilu "škoda fabija" koji je vozio Nurković pronašla 5,3 kilograma heroina, a početkom marta te godine, prilikom hapšenja članova grupe u Ercegovoj kući u beogradskom naselju Zvezdara, zaplenjeno je 26,72 kilograma heroina i 2,35 kilograma kokaina.

Ercegu je u avgustu prošle godine ta kuća privremeno oduzeta po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, kao i automobili "audi A6", BMW X5 i "mercedes E".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: