"Staro za novo" i u Rusiji

U Rusiji je počeo državni program subvencionisanja zamene starih automobila novim, kojim vlada želi da stimuliše posustalu domaću automobilsku industriju.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

09:25

Default images

Predajom automobila ruske ili strane proizvodnje, starijeg od deset godina i registrovanog na poslednjeg vlasnika najmanje godinu dana, vlasnik pri kupovini novog dobija popust od 50.000 rubalja (oko 1.640 dolara). U realizaciju projekta Rusija je planirala da uloži deset milijardi rubalja (327miliona dolara), preneli su ruski mediji.

Za 2010. godinu je planirano da se uz subvencije proda oko 199.000 automobila, što je oko 17 odsto godišnje tražnje u Rusiji. Uz popust je moguća kupovina 66 modela, kako ruskih, tako i stranih montiranih u ruskim fabrikama.

Eksperti ukazuju da ovakve stimulativne mere mogu da pomognu ruskoj automobilskoj industriji, suočenoj sa padom tražnje od bezmalo 50 odsto u kriznoj 2009. godini, uz podsećanje da su slične mere sprovedene u više zemalja Evropske unije još prošle godine.

U Nemačkoj je tako visina subvencije za reciklažu iznosila 2.500 evra. Zahvaljujući programu "staro za novo" nemačka auto-industrija je lane jedina u Evropi ostvarila rast prodaje.

Predstavnici najvećeg ruskog proizvođača automobila "Avtovaza" su izjavili nedavno da je fabrika do sada u okviru programa dobila više od 30.000 zahteva za nove automobile marke "lada".

"Avtovaz" planira da u prva četiri meseca od aktiviranja programa "staro za novo" (od marta do juna) proda 100.000 automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: