Novosti: Priprema za promenu Ustava

Državni vrh priprema izmene Ustava Srbije, a planirane promene odnosiće se na preciznije definisanje decentralizacije zemlje i druga pitanja, pišu "Novosti".

Izvor: Beta

Utorak, 09.03.2010.

01:11

Default images

Pored decentralizacije zemlje, razmatraće se pitanja blanko ostavki, pravosudnog sistema, ljudskih prava i odnosa domaćeg i evropskog zakonodavstva. List navodi da bi "redizajniranje" Ustava trebalo da bude završeno do ulaska Srbije u EU.

Promena će se odvijati "pod budnim okom" predsednika Borisa Tadić, koji je, navodno, najavio da će formirati komisiju za izmene najvišeg pravnog akta, u cilju regionalizacije.

"Novosti" saznaju da će na čelu komisije biti bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić.

On je „Novostima“ rekao da ni pokrajina ni regioni ne smeju imati ništa od atributa državnosti i da težište nadležnosti treba da bude na ekonomiji, infrastrukturi, socijalnoj politici i kulturi, ali nije želeo da komentariše navode da će predvoditi komisiju jer još nije dobio zvaničnu ponudu.

Vučetić je dodao da ustavnim reformama treba ojačati i status parlamenta, odnosno poslanika, koji bi morali biti vlasnici mandata, a da je sporna i odredba Ustava prema kojoj tužioce za reizbor predlaže vlada, na šta je primedbu imala i Venecijanska komisija.

Prema njegovoj proceni, biće potrebno najmanje dve godine da bi se došlo do teksta novog Ustava, koji bi u Skupštini morao da bude potvrđen dvotrećinskom većinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: