Očekivanja od "srpskog Davosa"

Stanje srpske privrede i šta posle ekonomske krize - glavne su teme Biznis foruma koji je počeo na Kopaoniku.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

01:12

Default images

Veliki i skupi automobili, ležernost i dobro raspoloženje, šampanjac i muzika na svečanom koktelu označili su početak sedamnaestog Biznis foruma. Okupili su se političari, privrednici i ekonomisti, svako sa svojim razlozima za dolazak.

"Mi privrednici dolazimo na savetovanje da bismo čuli aktuelne podatke koje ekonomski stručnjaci spreme i šta oni misle. I sa druge strane, da mi damo naš mali doprinos da vidimo sa naše strane, kako je pacijent, kako se oseća i šta radi“, kaže Branislav Grujić, iz firme "PSP Farman“.

"Interesuje me kakva će biti politika banaka prema privredi, šta će biti sa subvencionisanim kreditima i da li država razmišlja o nama koji smo orijentisani izvozu kako da stimulišu izvoz“, rekao je direktor "Galeb grupe“ Radoslav Veselinović.

Glavno izlaganje za danas rezervisano je za predsednika vlade koji će govoriti o ključnim problemima Srbije i kako ih rešiti. Ovo će biti i jedna od glavnih tema na koju će i ekonomisti pokušati da pronađu rešenje.

"Glavno pitanje bi bilo kako obezbediti privredni rast posle krize. Ja tu vidim dva stuba. Jedan je da se napravi reforma javnog sektora i da se napravi prostora privatnom sektoru da može da raste. Drugo su reforme koje bi omogućile ponovno privlačenje stranog kapitala koje bi omogućilo privredni rast“, smatra Pavle Petrović, profesor na Ekonomskom fakultetu.

Jedan od učesnika, direktor kompanije "Ju point" Zoran Drakulić, smatra da je Kopaonik prilika privredi da da konkretne predloge predstavnicima Vlade.

“Dobro je što će se skupiti privrednici, ekonomisti, pojedini članovi Vlade. Prenećemo ono što nas muči i nadamo se da će imati efekte“, rekao je Drakulić.

On je dodao da je prošle godine bio predsednik Tadić. Tada su učesnici rekli šta će će desiti. Njihove prognoze su se obistinile.

“Optimizam koji je podrazumevao da će se privreda oporaviti u ovoj godini više ne važi, jer će ova godina biti teža nego prethodna, pa ćemo dati predloge kako da izađemo iz ovog problema“, izjavio je Drakulić.

Jelašić: Dinar treba da ojača

Obavezna tema koju će potencirati privrednici u razgovorima sa predstavnicima Vlade i Narodne banke svakako će biti promenljivost vrednosti domaće valute.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić prognozira da bi dinar trebalo da jača tokom godine ukoliko se Srbija bude pridržavala Sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom. Glavna tema razgovora sa predstavnicima te institucije u maju, prema Jelašićevim rečima, biće šta će se dešavati sa platama i penzijama posle njihovog odmrzavanja.

"Što se tiče daljeg kretanja, biće presudno šta će biti da direktinim stranim investicijama, kakav će biti priliv deviza u Srbiju. Naravno isto tako na srednji rok je ključna stvar je šta će biti sa daljom tekućom potrošnjom jer ni u kom slučaju ne bi smele ekonomske kategorije poput penzija i zarada da budu isključivo političke, nego bi bilo važno da se vidi ako se predloži da se jedna ili druga kategorija poveća da iz čega će se to finasirati. Bilo bi dobro da se povećanje domaće potrošnje finasira iz realnih prihoda, a ne iz zaduživanja“, rekao je Jelašić.

Vrednost dinara i danas, peti dan zaredom, slabi prema evru. Od juče je oslabila za 10 para, tako da je zvanični srednji kurs evra 99 dinara i 84 pare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: