Prevarama dolazili do nagrada

Pokrenuta istraga protiv osoba osumnjičenih za prevare na SMS nagradnim igrama. Niko iz Lutrije, TV stanica ili mobilnih operatera nije umešan u prevare.

Izvor: B92

Utorak, 09.03.2010.

19:02

Default images

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu zbog krivičnog dela prevare i udruživanja protiv 14 osoba zbog zloupotreba u nagradnim igrama na RTS-u i Pinku u kojima su deljeni automobili i stanovi.

Kako za B92 kaže specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, grupa na čijem je čelu bio Predrag Bećirić iz Beograda uz pomoć specijalnog softvera slala je SMS-ove i nameštala rezultate.

Prema dosadašnjoj istrazi, zaplenjeno je 20 automobila i tri stana u Beogradu, čija se vrednost procenjuje na oko 40 miliona dinara.

Tužilac napominje da niko iz televizija, Državne lutrije, niti mobilnih operatera nije bio uključen u prevaru.

Gledali smo ih na televiziji i zavideli im na novim automobilima i stanovima. Ispostavilo se na kraju da nisu u pitanju samo srećnici, već u većini slučajeva prevaranti koji su za oko 50 do 200 evra glumili dobitnike.

Oduzeta vozila, koja su bezuspešno licitirali ostali građani Srbije, nakon svečanog televizijskog spektakla primopredaje ključeva, predavali su glavnim članovima bande. Nagrade su sada garažirane na policijskom parkingu u Makišu.

Oko 60 automobila iz nagradnih igara sada je uredno obeleženo brojevima i adresama sa kojih su oduzeti. Najviše je “fijata punto”, ali tu su i luksuzni “pežoi” i “škode”.

Sudeći prema kartama za parking, neki od njih su već voženi do pijace u Bubanj potoku, gde je najverovatnije trebalo da budu prodati. Tu su i dva džipa koja su vozili pripadnici kriminalne grupe.

Kako saznajemo, osumnjičeni su preko posebnog programa u poslednjem minutu nagradne igre slali veliki broj SMS poruka, što im je omogućavalo siguran dobitak.

Za sada se istražuje period od polovine januara do kraja februara ove godine u okviru kog su zaplenjena tri stana, 18 “punta”, “pasata” i “škoda”.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević objašnjava da se osumnjičenima stavlja na teret da su umrežili oko 20 računara i 200 telefona i, koristeći softver koji je napravio Predrag Bećirić iz Beograda, prevarom dolazili do dobitaka u SMS nagradnim igrama.

Tužilac Radisavljević kaže da dosadašnja istraga ukazuje na to da su se osumnjičeni prevarama bavili i tokom 2009. godine, te da su na parkinzima koje su osumnjičeni koristili pronađena i oduzeta vozila koja su i prošle godine dodeljivana na nagradnim igrama.

Radisavljević naglašava da prevaranti nisu upali u sistem Državne lutrije Srbije i da su zloupotrebe prijavili upravo predstavnici ovog preduzeća.

O detaljima ovog slučaja, u interesu istrage u Lutriji nisu želeli da govore. Ipak kako je saopšteno sistem ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

“Otkrivanje ovog pokušaja zloupotrebe govori o tome da je Državna lutrija opremljena i obučena da uvek brzo i efikasno zaštiti svoje igrače, koji mogu da budu sigurni u najveći stepen bezbednosti uloga”, saopšteno je iz Državne lutrije.

“Zahvaljujući najsavremenijim tehnološkim rešenjima i praćenjem trendova, ekspertski tim Lutrije prati sve novine u komunikacijskim sistemima i na Internetu i uvek će reagovati brzo, efikasno i sprečiti svaku moguću zloupotrebu u cilju zaštite svojih igrača”, dodaje se u saopštenju.

Za dela za koja se sumnjiči organizovana kriminalna grupa zaprećene su kazne od šest meseci do 10 godina zatvora.

Za sada se istraga vodi protiv 14 osoba od kojih se jedna brani sa slobode. Nagradna igra na RTS-u počela je u septembru 2009. godine, a na Pinku pre skoro dve i po godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: