U Srbiji više starih nego mladih

Ukoliko se nastavi trend negativne stope prirodnog priraštaja, u Srbiji će za 20 godina biti oko 700 000 stanovnika manje, upozoravaju nadležni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2010.

14:14

Default images

Srbija je zemlja penzionera. Na konferenciji "Demografska slika Srbije - društvene i ekonomske posledice", koju je organizovao "Danas konferens centar" naglašeno je da u Srbiji živi više starijih od 65 godina, nego mlađih od 15. Ukoliko se nastavi trend negativne stope prirodnog priraštaja u našoj zemlji će za 20 godina biti čak 700 000 stanovnika manje.

Godišnje u Srbiji nestane jedan grad veličine Ivanjice, Knjaževca ili Ćuprije, a stanovništvo Srbije je 13 godina starije u odnosu na početak prošlog veka. Pre samo deset godina prosečno domaćinstvo u Srbiji bilo je četvoročlano, a sada je tročlano.

Direktor Zavoda za statistiku, Dragan Vukmirović, kaže da su ti podaci upozoravajući.

“Situacija je, ne mogu da kažem alarmantna, ali upozoravajuća s obzirom da je prvi put zabeležen veći broj lica starijih od 65 godina, nego lica mlađih od 15 godina. Aktivno stanovništvo je sve manje u odnosu na neaktivno izdržavano stanovništvo“

Na negativnu stopu prirodnog priraštaja u Srbiji uticale su ratne turbulencije, ali i ekonomska nesigurnost i spora tranzicija.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Ljiljana Lučić ističe da je bitno podržati porodice sa decom i podsticati zapošljavanje mladih roditelja.

“Ozbiljna su izdvajanja iz budžeta kada je ovaj problem u pitanju. Dečiji dodatak danas u Srbiji koristi preko 380 hiljada dece, roditeljski dodatak godišnje koristi oko 63 hiljade dece. Ovi izdaci državu koštaju 32 milijarde dinara“, navodi ona.

Prema popisu iz 2002. godine u Srbiji je živelo oko sedam i po miliona stanovnika, ako bi se nastavio ovakav trend stope prirodnog priraštaja 2030. godine u Srbiji će živeti 6 miliona i osam stotina hiljada građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: