MMF: Kriza se neće preliti iz Grčke

Nema izgleda da se kriza s grčkim dugom prenese na ostale članice zone evra s visokim nivoom javnog duga, kaže izvršni direktor MMF-a Dominik Štros-Kan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.03.2010.

14:05

Default images

On je u intervjuu za Rojters odbacio tržišne špekulacije o potencijalnom bankrotstvu ostalih veoma zaduženih članica zone evra, kao što su Portugal, Španija i Irska. "Možete toj listi dodati sve članice evrozone i plašiti ljude svačim. Mislim da se to neće desiti", rekao je on u prestonici Kenije, Najrobiju.

"Imamo problem s Grčkom. Do sada nemamo problema sa Španijom. Evrozona treba da reši problem Grčke i oni to rade. Niko ne zna šta će se desiti sutra, ali to nije razlog da se kriza prenese na Portugal ili Španiju", predočio je čelnik MMF-a.

Štros-Kan, koji se nalazi na turneji po Keniji, Južnoafričkoj Republici i Zambiji, kako bi video da li se taj najsiromašniji kontinent oporavio od prošlogodišnje globalne ekonomske krize, uveren je da će članice zone evra uspeti da izađu na kraj s grčkom dužničkom krizom.

Javni dug Grčke je narastao na 300 milijardi evra (407,5 milijardi dolara), što je znatno više od godišnjeg ekonomskog proizvoda te zemlje.

Atini je potrebno da ove godine pozajmi 53 milijarde evra, od toga najmanje 20 milijardi evra do kraja maja, kako bi otplatila postojeći dug i pokrila svoj ogroman budžetski deficit.

Grčka je usvojila strog plan štednje kako bi svoj deficit ove godine smanjila na 8,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 12,7 odsto BDP-a u 2009, mada su protesti protiv tih mera podstakli skepticizam tržišta u pogledu mogućnosti vlade da te mere sprovede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: