Kfor obustavlja obuku KBS-a

Komandant Kfora Markus Bentler odlučio je da do daljnjeg obustavi obuku Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i podršku KBS, saopštila je komanda NATO na Kosovu.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.03.2010.

19:36

Default images

U saopštenju se navodi da je ta "mera preduzeta kao reakcija na pojavljivanje počasne garde KBS-a u formi oružane vojne formacije" tokom manifestacije posvećene bivšoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, održane 5. marta u Prištini.

"To nije u skladu sa položajem KBS-a kao formacije koja nema vojni status. Osim toga, NATO zastava je bila istaknuta za vreme svečanosti što nije prihvatljivo jer je Kfor statusno neutralan", piše u saopštenju komande Kfora.

Bentler se juče sastao sa predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem, kao i sa ministrom BSK Fehmijem Mujotom i komandantom BSK Suljejmanom Selimijem.

Portparol Kfora Hans Peter Buh rekao je posle toga da je komanda Kfora odlučila da "privremeno obustavi podršku i aktivnosti vezane za obuku Kosovskih bezbednosnih snaga i podršku KBS".

Počasna garda BSK se pojavila naoružana na početku manifestacije "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" koja je počela u petak u Prištini i biće završena u Drenici.

Manifestacija je organizovana pod pokroviteljstvom Tačija.

Reagujući na odluku komandanta Kfora, službenici Tačijevog kabineta rekli su da "niko ne može tražiti od Kosova da se ne ponaša kao nezavisna i suverena država".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: