Islanđani protiv vraćanja duga

Islanđani su većinom glasova odbacili plan da se 5,3 milijardi dolara otplati Velikoj Britaniji i Holandiji zbog dugova nastalih propašću islandske banke.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.03.2010.

17:01

Default images

Prema danas objavljenim rezultatima referenduma na prebrojanih 90 odsto od 143.784 glasova, više od 93 odsto glasača juče je zaokružilo "ne", a samo 1,8 njih "da", dok su ostali listići nepopunjeni ili nevazeći. Uprkos rezultatu referenduma, islandska vlada levog centra je saopštila da će nastaviti pregovore s Velikom Britanijom i Holandijom o ovom sporu.

Island nastoji da postigne sporazum o otplati 3,5 milijardi dolara Velikoj Britaniji i 1,8 milijardi dolara Holandiji kao nadoknadu za fondove što su vlade tih zemalja dale za oko 340.000 svojih građana koji su imali račune u Ajšejvu (Icesave), internet banci propaloj 2008. zajedno s većinom islandskog bankarskog sektora.

Obični Islanđani kažu da dogovoreni raspored plaćanja previše opterećuje, a ubedljivi rezultati glasanja održavaju veliko nezadovoljstvo javnosti bankarima i političarima te ostrvske države koja se muči da izađe iz finansijske krize, navodi AP.

Predsednik Islanda Olafur Grimson, koji je izazvao referendum odbijanjem da potpiše sporazum što je prihvatio parlament, rekao je da Islanđani ne žele da plaćaju zbog delovanja nekolicine "pohlepnih bankara".

On je dodao da će Britanci i Holanđani na kraju dobiti svoj novac. "Referendum nije bio o odbijanju vraćanja novca", rekao je Grimson za BBC i dodao da je Island voljan da isplati nadoknade, ali pod pravičnijim uslovima.

Te dve zemlje su već ponudile Islandu bolje uslove otplate nego što predviđa sporazum odbačen na referendumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: