Preminuo akademik Mihajlo Mihajlov

U Beogradu je preminuo profesor ruske književnosti Mihajlo Mihajlov, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih disidenata i intelektualaca.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.03.2010.

16:45

Default images

Mihajlov je rođen je u Pančevu 1934. u porodici ruskih emigranata. Mihajlov je uhapšen u Zadru 1965. zbog eseja "Leto moskovsko" čiji je prvi deo objavljen u beogradskom časopisu "Delo". Na intervenciju tadašnjeg ruskog ambasadora hapšnje je tražio jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito.

Aleksa Đilas sin Milovana Đilasa takođe jednog od najvećih disidenata, podseća da je Mihajlov kao veoma priznata ličnost u svetu bio i kandidat za Nobelovu nagradu.

"Imao je moralni autoritet kao čovek koji je stradao zbog svoje ideje, sedam godina je proveo u zatvoru, junački se držeći. Istovremeno, kao čovek bio je s jedne strane besprekorni starinski, ruski, jer on je bio ruskog porekla, dvorjanskih manira, ali istovremeno i oštar polemičar, pomalo prznica i svađalica, ali ne netolerantan. Naprotiv, pristalica tolerancije različitih mišljenja. I zalagao se za to, i teorijski i u životu. Bio je taj autentični disident koji ni u jednom trenutku ne misli na sebe, već na onu stvar za koju se bori", kaže Đilas.

U Zadru je Mihajlov 1966. osuđen na tri i po godine zatvora i zabranjeno mu je javno istupanje u trajanju od četiri godine. Nekoliko godina posle izdržane kazne, ponovo je u Novom Sadu osuđen na sedam godina zatvora zbog "neprijateljske propagande".

Oslobođen je 1977, a naredne godine je otišao prvo u Evropu, pa u Ameriku. U Americi je predavao rusku književnost na više univerziteta.

U Beograd se vratio 2001. godine. Posle ukidanja člana 133 Krivičnog zakona o tzv. verbalnom deliktu 1990. povremeno je dolazio u zemlju.

Objavio je više knjiga, među kojima su "Ruske teme" (1966), "Planetarna svest" (1967) i "Nenaučne misli" (1979) .

"Leto moskovsko", koje je u celini na srpskom jeziku, objavljeno 1990. i prevedeno je na desetak jezika.

Poznate su njegove kapitalne studije, "Povratak inkvizitora" i "Niče i ruski neoidealizam", koje su prevedene na veliki broj jezika.

Radio B92 objavio je izbor njegovih dela po imenu "Domovina je sloboda".

Vreme i mesto sahrane Mihajla Mihajlova biće naknadno saopšteni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: