Srbija dobija ekonomske diplomate

Buduće ekonomske diplomate, koje će od 1. aprila biti raspoređene u najveće svetske metropole, ovih dana privode kraju ubrzani ekonomsko - diplomatski kurs.

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2010.

11:07

Default images

Srbija će tako za oko tri nedelje imati spremne ekonomske predstavnike u 28 zemalja, među kojima su i one privredno najrazvijenije - Amerika, Nemačka i Francuska.

Kako bi nas što bolje predstavili u zemljama u kojima će službovati i privukli što veći broj stranih kompanija da ulažu baš u Srbiju, dvadesetosmoro ekonomskih diplomata od 20. januara svakodnevno prolazi kroz obuke i treninge.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza, gde su trenutno na kursu, kažu da će pet dana koliko traje njihova obuka iskoristiti da ih bolje upoznaju sa poslovnim prilikama zemalja u koje odlaze i načinima na koje će animirati strane investitore, kao i da uspostave što bolji međusobni kontakt koji je itekako važan za dalje aktivnosti.

"Oni definitivno nemaju iskustva. Većina njih nema nikakvog iskustva u promociji, ali su to mladi, obrazovani ljudi iz različitih vrsta industrije. To se sve uči u hodu. Naučiće oni brzo kako treba da se radi", kaže direktorka "SIEPE", Vesna Perić.

Pored "SIEPE", ekonomske diplomate prošle su kroz treninge u Ministarstvu spoljnih poslova i ekonomije, Privrednoj komori Srbije, ali i Bezbednosno informativnoj agenciji, gde su, kako sami kažu, prošli kroz program podizanja bezbednosne kulture kroz koji obično prolaze svi koji odlaze na državnu službu u inostranstvo.

"Uče nas na neke opasnosti do kojih može da dođe, kao na primer u nekom momentu vrbovanje od neke strane obaveštajne službe, ali mislim da do toga neće doći jer se mi bavimo prevashodno ekonomskim pitanjima, a ne političkim", rekla je ekonomski diplomata u Parizu, Ivana Stanković.

S obzirom da će posao ekonomskih diplomata biti da vlasnicima i ključnim ljudima velikih svetskih kompanija objasne da je baš Srbija idealna da u nju ulože kapital, vežbali su i simulaciju razgovora sa investitorima.

"Treninga nikad dosta. Ovih sedam dana koliko smo ovde je koncizno isplanirano kako bismo se družili i upoznali sa ljudima iz SIEPE, a imali smo i plastični primer razgovora sa korejskim investitorima koji su pričali kako su i zašto oni došli", izjavio je ekonomski diplomata u Čikagu, Milomir Ognjanović.

Međutim, ovi nimalo laki i naporni treninzi nisu ništa u poređenju sa izazovima koji im predstoje kada preuzmu dužnost u zemlji koja im je određena. Neki od njih već su radili u stranim kompanijama ili čak državama u koje sada odlaze kao ekonomske diplomate, ali ima i onih koji se tek upoznaju sa tamošnjim poslovnim prilikama

"Ja sam bila na sastanku Srpsko – Francuske privredne komore, kao i Dinkića i An Mari Idrak, francuske državne sekretarke za ekonomiju, pre dve nedelje tako da se polako informišem koja su goruća pitanja na šta treba obratiti pažnju i sa kim se videti i tražiti razgovor, a prvo ću kad stignem u Pariz da nađem stan", kaže ekonomski diplomata u Parizu, Ivana Stanković.

Ekonomske diplomate nisu srpski izum. Od zemalja sličnog stepena razvoja ima ih recimo Makedonija, ali prema pisanju tamošnjih medija, osim što su u proteklih godinu dana potrošili 600 hiljada evra iz makedosnkog budžeta na avio karte i reprezentaciju, u tu zemlju nisu doveli ni jednog jedinog investitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: