Kfor zamrzava odnose sa KBS-om

Kfor je zamrzao odnose s Bezbednosnim snagama Kosova, pošto je počasna garda nosila oružje tokom manifestacije "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" u Prištini.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 06.03.2010.

23:16

Default images

Radio-televezija Kosova prenela je izjavu portparola Kfora Hansa Petera Buha da kosovske institucije nisu ispoštovale dogovor da tokom manifestacije, održane u Prištini, pripadnici garde KBS-a ne nose oružje.

Zbog nepoštovanja dogovora, komanda Kfora je odlučila da trenutno obustavi podršku i obuku KBS, rekao je Buh i dodao da će od eventualnih razgovora zavisiti razvoj daljih odnosa, ali da je Kfor za sada izgubio poverenje u organizaciju nastalu nakon gašenja Kosovskog zaštitnog korpusa.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu izjavio je da veruje da je pogrešno shvaćena izjava zvaničnika Kfora da ne isključuje mogućnost pogoršavanja odnosa između Kfora i KBS pošto su pripadnici ovh snaga nosili oružje tokom obeležavanja "Dana OVK“.

"Kfor je bitan ulagač u povećenje Kosovskih bezbednosnih snaga i vi znate da je sve dosadašnje korake, KBS preduzimao u sporazumu i partnerstvu i verujem da će u buduće doprineti našem članstvu u NATO“, rekao je Sejdiu.

Manifestacija "Epopeja Oslobodilačke vojske Kosova" se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom premijera Kosova.

Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući je rekao da "nastala situacija treba da se razjasni", ali da "niko ne može da traži od Kosova da se ne ponaša kao suverena država".

Kući je dodao da Kosovo kao "suverena i nezavisna država ima i svoje institucije, uključujući i KBS".

Uprkos stavu komande Kfora o prekidu saradnje sa KBS, Kući je rekao da kosovske institucije odlično sarađuju s Kforom i da su zahvalne doprinosu Kfora bezbednosti Kosova.

Obuka pripadnika KBS se sprovodi pod komandom NATO-a, odnosno jednica Kfora na Kosovu.

KBS su snage koje nastaju nakon rasformiranja KZK-a. Imaće mandat da reaguju tokom elementarnih nepogoda, a punu operativnost trebalo bi da postignu za nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: