Bez dogovora o učešću Kosova

Nije dogovoren nikakav aranžman oko učešća Beograda i Prištine na konferenciji u Sloveniji 20. marta. Na rešenju se još radi, poručuju predstavnici Slovenije.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

14:47

Default images

Iz kabineta predsednika Srbije je za B92 da nikakav aranžman nije postignut i da Srbija ostaje pri stavu da Kosovo može da bude predstavljeno samo u skladu sa Rezolucijom 1244. Da je kompromis postignut javili su juče slovenački mediji pozivajući se na šefa slovenačke diplomatije Samuela Žbogara koji danas pak tvrdi da se na dogovoru još radi.

Slovenački ministar Samuel Žbogar je na zasedanju šefova diplomatija evropske 27-orice u Kordobi, stavio do znanja da se još uvek razmatra na koji će način Kosovo biti zastupljeno na skupu lidera zapadnog Balkana 20. marta na Brdu kod Kranja.

Žbogar je objasnio da ne želi da govori o pojedinostima priprema za tu konferenciju "kad je reč o učešću Srbije i Kosova".

Slovenački ministar inostranih poslova je dodao da se "stvari menjaju i da će se sve usaglašavati do poslednjeg dana", a po njegovim rečima, na tom sastanku su potvrdili učešće kako srpski predsednik Boris Tadić, tako i kosovski premijer Hašim Tači.

"To su naravno pojedinosti koje se tiču uslova pod kojima će neko učestvovati i to sada usaglašavamo", objasnio je Žbogar.

"Imamo i određene predloge i usklađivaćemo ih s obema stranama, tako da verujem da će se to uraditi do konferencije i da će obe zvanice uzeti učešća", zaključio je šef slovenačke diplomatije.

Žbogar je u Kordobi izjavio da će vođe zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja "usvojiti saopštenje o svojim obavezama, stavovima i očekivanjima od EU" u procesu pridruživanja Uniji.

To bi bila i poruka za sarajevski susret na vrhu, dodao je Žbogar, rekavši da će na Brdo kod Kranja doći i predsedavajući EU, šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos.

Kompromisno rešenje za učešće i Srbije i predstavnika prištinskih vlasti na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja, bila je i tema jučerašnjeg neformalnog susreta slovenačkog premijera Boruta Pahora, hrvatske premijerke Jadranke Kosor i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Iako su slovenački mediji redom javili da je dogovoreno kompromisno rešenje, te da će se za istim stolom, 20. marta, naći predstavnici i Beograda i Prištine, iz kabineta predsednika Srbije demantuju te navode poručujući da Srbija insistira na poštovanju Rezolucije 1244, po kojoj bi Kosovo na regionalnim skupovima moglo da nastupi samo pod nazivom "Kosovo-UNMIK".

Sa druge strane, kabinet kosovskog predsednika ne menja stav da će se pozivu odazvati samo ako bude upućen samostalnoj i nezavisnoj državi Kosovo i to pod tim imenom.

Kako je juče izjavio slovenački premijer Borut Pahor, rešenje ovog problema je pronađeno ”ne u celini, nego više-manje”, što je tek izjava pojasnila ministra Žbogara koju je dao juče u Španiji.

”Konferencija će biti pripremljena po formuli koja je već korišćena u formatu EU, da države učestvuju bez natpisa sa imenima i da na susret bude pozvan i Unmik”, najavio je tada Žbogar.

Učešće Srbije i Kosova na regionalnoj konferenciji na Brdu kod Kranja nije bila jedina tema jučerašnjeg susreta u Ptuju. Deo razgovora posvećen je i jačanju privredne saradnje triju zemalja i mogućnostima za njihov nastup na tržištima trećih zemalja.

Ljubljanski mediji ocenjuju da se Slovenija očito vraća na Balkan, odnosno preuzima sve aktivniju ulogu u rešavanju sporova na zapadnom Balkanu, i da slovenački premijer Borut Pahor ne skriva želju da bude kapetan Balkana i da se jača ”osovina Ljubljana-Zagreb-Beograd”.

Borut Pahor je pri tom poručio da ”treba ukloniti politička uzdržavanja da bi se ubrzala privredna saradnja, što je u korist sve tri države, jer je recesija učinila svoje”.

Predsednik Tadić je dodao da je jučerašnji susret ”prilika za traženje unutrašnjih resursa za razvoj ekonomija tri države i očuvanje radnih mesta, jer je održan u jako kompleksnim okolnostima svetske finansijske krize, koja je pogodila privrede zapadnog Balkana”.

Naredni susret ”personalne triaterale” bi trebalo da bude održan u Zagrebu, a nakon toga u Beogradu, a premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je rekla da “odlučnost država jugoistočne Evrope, na evropskom putu, definitivno mora da bude rasterećenje od bilateralnih otvorenih pitanja i problema”, dodavši da su Slovenija i Hrvatska primer rešavanja problema, što pokazuju i zajedničkim organizovanjem predstojeće konferencije.

Slovenački mediji su sinoć dodali i da je jučerašnji susret u Ptuju bio i slovenački doprinos ”rešavanju u poslednje vreme jako zaoštrenih odnosa Beograda i Zagreba”, čemu će doprineti i, kako nezvanično saznaju, to što će slovenački predsednik Danilo Tirk idućeg petka, tokom posete hrvatskog predsednika Ive Josipovića Sloveniji, sa njim razgovarati i o pripremama sastanka Josipović-Tadić, do kog bi, navodno, takođe trebalo da dođe u Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: