Tači: U Sloveniju idemo kao država

Predsednik i premijer Kosova najavili su da će Kosovo na konferenciji o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja 20. marta biti predstavljeno kao država.

Izvor: Beta

Subota, 06.03.2010.

16:08

Default images

"Kosovo je država i nosioci državnih odgovornosti se predstavljaju samo kao čelnici Republike Kosovo", rekao je predsednik Vlade Kosova Hašim Tači novinarima u Prištini.

Predsednik Srbije Boris Tadić je juče, nakon sastanka sa premijerima Slovenije i Hrvatske u Ptuju, kazao da bi, što se Srbije tiče, i predstavnici Kosova trebalo da učestvuju na sastancima u regionu, ali u okviru formata određenog Rezolucijom Ujedinjenih nacija.

"To je elementarni preduslov da Srbija učestvuje na jednom takvom forumu i zato želi da se razreše sve nedoumice oko toga", rekao je predsednik Srbije na konferenciji za novinare.

Tači je, međutim, danas kazao da su Slovenija i Hrvatska već priznale nezavisno Kosovo i da je "njemu poziv upućen kao premijeru Republike Kosovo".

"Gde god se predstavlja, Kosovo će se predstaviti kao država. Tu nema dileme", naveo je Tači.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je rekao da će Tači u Sloveniju "ići na poziv premijera ovih zemalja i da će predstavljati Republiku Kosovo".

Slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar kaže da je pronađeno kompromisno rešenje koje podrazumeva da na konferenciji na Brdu kod Kranja svi nastupaju bez državnih obeležja, odnosno da budu predstavljeni samo imenima i prezimenima, a osim predstavnika Kosova, na samitu bi učestvovali i predstavnici UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: