Ministri EU bez rasprave o Balkanu

Iako su razgovori o priključenju zapadnog Balkana EU bili najavljeni za danas, evropski šefovi diplomatija odložili tu temu za jun.

Izvor: B92

Subota, 06.03.2010.

16:18

Default images

Evropske ministre je na današnjem susretu u španskoj Kordobi najviše okupiralo postavljanje na noge prvog evropskog ministarstva spoljnih poslova i pitanje njegovog funkcionisanja. Takođe se razgovaralo o mirovnim pregovorima na Bliskom istoku, ali i odnosima sa novim ekonomskim silama: Brazilom, Kinom i Indijom.

Pre nego što je i započela rad, prva diplomatska služba Evrope izazvala je brojna nezadovoljstva i podele u Uniji zbog pitanja njenog budućeg funkcionisanja, kao i načina na koji bi trebalo da bude vođena.

Kritikovana još od preuzimanja dužnosti u januaru, šefica diplomatije Unije Ketrin Ešton podnela je izveštaj o napretku u formiranju Službe za spoljnu politiku bloka 27 država, koja bi trebalo da počne rad u aprilu.

"Ono što je naš centralni zadatak u ovom trenutku je sastavljanje uputstva za funkcionisanje ovog tela. Time će se naredne nedelje u Strazburu baviti evropski parlament. To će omogućiti rad prve evropske službe diplomatije i s nestrpljenjem očekujem te razgovore", kaže Eštonova.

Šefovi diplomatija razgovore o proširenju Evropske unije ostavili su za bolje dane.

Španski ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos najavio je da Evropa ipak ne odustaje od zapadnog Balkana i da će se uskoro za pregovaračkim stolom ponovo naći pitanje članstva - Hrvatske, Makedonije i Turske.

"Ključ je u tome da se pronađe pravi trenutak za razgovore o priključenju zapadnog Balkana Uniji. Mislim da ćemo u junu početi takve pregovore sa predstavnicima tri kandidata. Za to moramo adekvatno da se pripremimo i vidimo koliko je Evropska unija uključena u dešavanja na zapadnom Balkanu, kojima treba da donese sigurnost i stabilnost", rekao je on.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica razgovarali su i o uspostavljanju boljih odnosa Unije sa novim političkim faktorima na međunarodnoj sceni, kao što su Brazil, Kina ili Indija, ali i o učešću Evrope u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: