Beograd se oprostio od Kapora

Književnik Momo Kapor sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2010.

09:33

Default images

U svečanoj sali Skupštine Beograda, na komemorativnom skupu povodom smrti književnika, slikara, novinara i hroničara srpske prestonice Mome Kapora, okupili su se akademici, glumci, književnici i političari. Kaporova prijateljica, dramska umetnica Rada Đuričin, izgovorila je jedan monolog iz predstave "011" sa kojom je obišla svet, a pročitani su i odlomci iz nekih Kaporovih tekstova.

U ime grada Beograda, od poznatog pisca oprostio se gradonačelnik Dragan Đilas.

“Beograd danas prima saučešće. Beograd je Momi Kaporu bio centar sveta. Živeo je, radio i družio se, kako reče, sa beogradskim narodom. Svojim stvaralaštvom i životom Momo Kapor je krojio duh ovoga grada, davao mu energiju i šarm. U Beogradu je voleo sve, i ono što je za voleti i ono što nije, a o svemu je pisao”, kazao je Đilas.

Akademik Dobrica Ćosić istakao je značaj Kaporovog opusa za srpsku književnost.

“Nema jugoslovenske devojke kojoj nije bila drugarica Ana Mome Kapora, nema jugoslovenskog mladića kome ‘Provincijalci’ i ‘Foliranti’ nisu bile knjige koje su ih učile da postanu Beograđani. Nema čitača knjiga koji nije na srpskom jeziku pročitao roman, feljton ili priču Mome Kapora”, podsetio je on.

Momo Kapor je preminuo prekjuče, u 73. godini na Vojno-medicinskoj akademiji, posle dugogodišnje borbe sa teškom bolešću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: