Baltički led zarobio još 50 brodova

Četiri broda koja je juče blokirao led u Baltičkom moru nedaleko od švedske istočne obale uspela su da se oslobode, ali led sada sprečava prolaz oko 50 brodova.

Izvor: B92

Petak, 05.03.2010.

09:20

Default images

Švedske pomorske vlast su saopštile da je putnički brod sa oko 1.000 putnika i članova posade oslobođen iz zaleđenih voda, a dva trajekta su plovidbu uspela da nastave juče. Mnogi brodovi stoje u vodama između Stokholma i ostrva Oland, koja se nalaze na ulazu u Botnijski zaliv, na severu Baltika, dok su drugi brodovi blokirani u samom zalivu.

I Švedska i Finska su u zaleđene vode poslale ledolomce.

"Led obično ne predstavlja problem za trgovačke brodove, ali je sada problem u tome što duva jak vetar brzinom od oko 20 metara u sekundi, što znači da se led brzo kreće", izjavio je za švedski radio Jonas Lindval, kontrolor jedinice ledolomaca pri švedskoj pomorskoj službi.

Prema rečima zvaničnika, veliki broj plovila neće moći da se oslobodi u narednih nekoliko sati.

Portparol švedskih pomorskih spasilačkih ekipa Peter Lindkvist je izjavio da za sada niko nije povređen, ali da su spasilačke ekipe u pripravnosti.

Ovo je u poslednjih 15 godina najveće zabeleženo zamrzavanje baltičkih voda, ali se očekuje da će se vremenski uslovi u toku dana poboljšati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: