Novosti: "Crtaju" nove pokrajine?

Nakon statističke podele Srbije, krajem meseca počeće i "crtanje" granica budućih administrativnih regiona, saznaju "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 05.03.2010.

01:38

Default images

Ekspertska grupa vladinog Nacionalnog saveta za decentralizaciju, na čijem čelu je Nenad Čanak, završila je strukturu nacionalne strategije decentralizacije, po kojoj će se tražiti model za suštinsku, funkcionalnu podelu Srbije.

Kako je za list potvrdio Aleksandar Popov, koordinator stručne radne grupe, u kojoj su mahom univerzitetski profesori i predstavnici nevladinog sektora, struktura će biti predstavljena Savetu za decentralizaciju na sastanku 17. marta.

"Ukoliko Savet verifikuje strukturu strategije, krećemo u traženje konkretnih rešenja - da li će Srbija biti izdeljena na regione ili pokrajine, koliko će ih biti, kolike će biti njihove nadležnosti i kakva će biti organizacija vlasti", kaže Popov.

Sigurno je jedno: imaće granice, sedište, budžete...

Različita viđenja o konačnom modelu decentralizacije imaju i u samom Savetu, čiji su članovi, između ostalih, ministri Dinkić, Marković, Đelić i Čiplić, Bojan Pajtić, poslanici i gradonačelnici.

Ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić slaže se da Srbija mora da dovrši državnu strukturu, jer su sve zemlje u Evropi premrežene tzv. drugim nivoom decentralizacije - autonomnim pokrajinama.

"Ustav je to dozvolio, ali, nažalost, neki to dvojako tumače - da pokrajina može, a i ne mora da bude", smatra Čiplić.

Boško Ristić, narodni poslanik i član Saveta, predlaže uvođenja srednjeg nivoa vlasti, pored opštinskog i republičkog.

"Hoće li to biti regioni ili pokrajine zavisiće od političkog dogovora, ali svakako moraju da imaju neku vrstu samoupravnosti, izvršne organe, granice, sedište, budžete", kaže Ristić.

Gradonačelnik Paraćina Saša Paunović, koji je, takođe, član Saveta, bliži je ideji da se, umesto krojenja novih regiona ili pokrajina, izvrši ”decentralizacija državnih funkcija”:

"Postojećim opštinama prosto treba sa republike prebaciti niz ovlašćenja, od inspekcijskih do finansijskih poslova", kaže Paunović.

Prema procenama Aleksandra Popova, nacrt nacionalne strategije decentralizacije mogao bi da bude gotov najranije u drugoj polovini godine, a pre ulaska u skupštinsku proceduru, treba da ga odobre Savet i Vlada.

Decentralizaciju zemlje, bez obzira na to koji model na kraju Vlada usvoji, nije moguće izvesti bez izmene Ustava, kaže Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda.

"Svaka promena sistema vlasti i teritorijalne organizacije zahteva i promenu Ustava, preko amandmana, za koje mora da glasa najmanje dve trećine poslanika", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: