Tadić: Samo po Rezoluciji 1244

Srbija prihvata učešće prištinskih vlasti na regionalnim skupovima samo pod imenom “Kosovo-UNMIK“, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Izvor: Tanjug

Petak, 05.03.2010.

00:26

Default images

Srbija će, prema Tadićevim rečima, učestvovati na konferenciji šefova država jugoistočne Evrope na Brdu kod Kranja, koja je planirana za 20. mart, samo ukoliko predstavnici Kosova budu prisutni u formatu koji je predviđen Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.

"To je preduslov da Srbija na jednom takvom forumu učestvuje", rekao je Tadić posle sastanka sa premijerima Slovenije i Hrvatske Borutom Pahorom i Jadrankom Kosor u Ptuju.

Ističući da Srbija želi da se problem učešća predstavnika kosovskih Albanaca na ovom forumu što pre reši, Tadić je rekao da je u prošlosti Kosovo na međunarodnim konferencijama predstavljano u skladu sa Rezolucijom 1244 i da nema razloga da tako i ne ostane.

"Ne vidimo nikakav problem da se takav princip ispoštuje i u budućnosti", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je, kao i njegovi sagovornici, istakao značaj produbljivanja ekonomske saradnje Srbije, Hrvatske i Slovenije.

"Potreba je svih građana i zemalja u jugoistočnoj Evropi da se uspostavi dobra politička klima koja je uslov da se ostvari pomirenje i da se obezbede investicije u našim zemljama", rekao je Tadić.

Konstatujući da je članstvo u EU zajednički interes država regiona, Tadić je poručio da na putu evropskih integracija te zemlje moraju da korak po korak rešavaju otvorena pitanja u duhu dobre saradnje i da sprečavaju nastajanje novih nesuglasica.

Ističući značaj konferencije koja će biti održana 20. marta na Brdu kod Kranja, koorganizatori Borut Pahor i Jadranka Kosor poručili su da će naglasak na tom skupu biti na pitanjima ekonomske saradnje i mogućnostima da region doprinese stabilnosti i sigurnosti čitave Evrope.

Tadić, Pahor i Kosorova dogovorili su se da uspostave trajnu "ličnu trilateralu" kako bi se na najefikasniji način rešavala pitanja od zajedničkog značaja, a naredni sastanci biće upriličeni u Zagrebu, potom i u Beogradu.

"Ta lična trilaterala je doprinos jačanju poverenja vodećih ljudi tri države. Kada postoji saglasnost na tom nivou neke probleme je moguće rešiti", ocenio je premijer Pahor posle sastanka.

Osvrćući se na značaj ekonomske saradnje Srbije, Hrvatske i Slovenije, Pahor je istakao da su tri privrede komplementarne i da pružaju velike mogućnosti za zajednički nastup na inostranim tržištima.

Pahor je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su na današnjem sastanku rešena neka otvorena pitanja u vezi sa održavanjem predstojeće regionalne konferencije.

Predsednica Vlade Hrvatske najavila je da će ta država na Brdu kod Kranja ponuditi prevedene dokumente iz evropskog zakonodavnog korpusa i tako potvrditi iskrenu želju da pomogne drugim državama regiona na putu ka EU.

Predsednik Tadić i premijeri Pahor i Kosorova su svoj prvi trilateralni sastanak završili zajednički iskazanom željom da međusobni odnosi budu rasterećeni od nerešenih pitanja i problema.

Zvaničnici tri države nakon trilateralnog sastanka prošetali su centralnim ulicama Ptuja, a druženje završili zajedničkom večerom u restoranu "Ribič".

Žbogar: Konferencija bez naziva delegacija

Na konferenciji o zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja neće biti istaknuti natpisi s nazivima delegacija učesnica skupa, a na konferenciji će učestvovati i UNMIK, izjavio je u Kordobi slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar.

Šef diplomatije Slovenije, zemlje organizatora konferencije, objasnio je novinarima u Kordobi, gde se održava sastanak šefova diplomatija EU, da će se u organizaciji skupa na Brdu kod Kranja "primeniti obrazac EU za takve događaje", odnosno "neće biti postavljeni natpisi sa imenima država učesnica, a UNMIK će biti jedan od učesnika".

Žbogar je kazao da će na konferenciji o zapadnom Balkanu učestvovati i mnogi visoki zvaničnici EU, poput predsednika Evopskog saveta Hermana van Rompeja, komesara EU za proširenje Štefana Filea i zvaničnika Španije kao trenutnog predsedavajućeg Unije, prenela je slovenačka agencija STA.

Slovenija i predsedavajuća EU Španija pišu saopštenje koje će regionalni lideri usvojiti na konferenciji u Brdu kod Kranja, objasnio je Žbogar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: