Eide: Naći rešenje za talibane

Šef misije UN-a u Avganistanu Kai Eide rekao je da je krajnje vreme da se sa talibanima nađe političko rešenje sukoba koji traje više od osam godina.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.03.2010.

21:39

Default images

"Vreme je za razgovore", rekao je Eide na poslednjoj konferenciji za novinare koju je u Kabulu održao kao šef misije UN-a. On je rekao da se nada da će na mirovnoj konferenciji koju će na proleće organizovati predsednik Avganistana Hamid Karzai biti postignut nacionalni mirovni konsenzus.

Norveški diplomata Kai Eide se povlači posle dvogodišnjeg mandata.

On je rekao da u svom mandatu nije uspeo da postigne sve čemu se nadao, ali je naglasio da se sve strane koje deluju u Avganistanu suočavaju sa istim problemom.

"Moramo da priznamo da smo mogli više da postignemo", rekao je Eide.

On je dodao da je u zemlji rastrzanoj ratom "odlučujući uspeh" za godinu ili dve bio "nedostižan", ali da je ove godine potreban napredak koji bi i narodu Avganistana i međunarodnoj zajednici pokazao da je rešenje sukoba na pomolu.

Eide je ponovio zabrinutost da će veliki priliv američkih i vojnika drugih članica NATO-a u Avganistan povećati pritisak da se brzo postignu rezultati, kako bi se zadovoljili poreski obveznici u inostranstvu.

On je više puta kritikovao vojsku da previše učestvuje u raspodeli humanitarne pomoći i ne čini dovoljno da spreči pogibije civila.

Eide je ipak dodao da je ohrabren nedavnim pokušajima NATO-a da bolje zaštiti civile koji i dalje ginu u unakrsnoj vatri, posebno na jugu Avganistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: