Priznao da je snimao suđenje

Goran Kalajdžić priznao je da je u sudnicu Palate pravde uneo kameru ugrađenu u hemijsku olovku i sačinio snimke suđenja vođama navijača "Crvene zvezde".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

16:31

Default images

Prvi put se u Srbiji nekome sudi zbog ometanja pravde. U Prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Goranu Kalajdžiću, optuženom za to delo. On se tereti da je krajem januara, na suđenju jednom od vođa navijača Crvene zvezde Veliboru Dunjiću, optuženom za pokušaj ubistva, olovkom-kamerom snimao okrivljene, ali i članove sudskog veća, što je krivično delo.

Kalajdžić, kome je sudija odbio zahtev za ukidanje pritvora, priznao je delo, ali je izjavio da se ne oseća krivim.

Direktno iz pritvora, u kome se nalazi od 17. januara, Goran Kalajdžić se pojavio pred sudijom Prvog osnovnog suda u Beogradu i priznao delo za koje se tereti.

Prema optužnici, on je na pauzi suđenja Veliboru Dunjiću, kome se sudi za pokušaj ubistva, slikao optužene i zamenicu tužioca, a po završetku pauze ušao je u sudnicu, napravio još jednu fotografiju, i tada je i otkriven.

Goran Kalajdžić je na sudu rekao kako je u Palatu pravde došao isključivo kako bi snimio svog rođaka Velibora Dunjića, kome se u tom trenutku sudilo za ubistvo, a koga, kako je rekao, nije video dosta dugo, možda i dve godine.

Kako je rekao nije imao nameru da bilo koga snimi unutar sudnice, pa je čak bio ubeđen da je olovka i kamera koja je bila u njoj bila isključena u momentu kad je ušao u sudnicu.

Međutim, iako je nešto ranije priznao ovo delo, on nije mogao pred sudijom da kaže zbog čega je konkretno unutar sudnice snimao članove sudskog veća.

Kalajdžić se tereti da je, kako je to precizirano u zakonu, uvredom, silom, pretnjom ili na drugi način ometao ili sprečavao sudiju ili tužioca u vršenju dužnosti za šta mu, ako bude osuđen, preti kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora i novčana kazna.

Portparolka prvog osnovnog suda u Beogradu, Ivana Ramić, kaže da je ovo prvo suđenje za navedeno krivično delo.

”Krivično delo ometanje pravde je krivično delo koje je uvedeno u naše krivično zakonodavstvo poslednjim izmenama i dopunama krivičnog zakonika iz septembra meseca 2009. godine. I ovo je zapravo prvi potupak koji se pred Prvim osnovnim sudom vodi zbog ovog krivičnog dela”, objašnjava ona.

Iako je ovo prvo delo iz domena ometanja pravde čije procesuiranje je počelo, nije jedino za koje optužnica postoji.

Veliko interesovanje javnosti izazvala je informacija da su po tom osnovu privedene i tri osobe koje su u Vršcu lepile plakate podrške pripadnicima Anarhosindikalne inicijative, optuženim za međunarodni terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: