Računarska gimnazija bez stipendija

Polaznici privatne Računarske gimnazije ne mogu da konkurišu za stipendije za talentovane učenike koje dodeljuje Beograd, jer ovu školu nije osnovala Republika.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

16:21

Default images

Roditelji i učenici zahtevaju da se ovaj problem što pre reši, jer iako je gimnazija privatna, nju, kako kažu, ne pohađaju samo deca bogatih roditelja.

Uglješa Stojanović, maturant Računarske gimnazije, sa međunarodnih olimpijada samo u poslednjoj godini u Srbiju je doneo dve bronzane medalje iz matematike i fizike. Od države ne prima nikakvu pomoć.

"Ne vidim nijedan razlog što ne možemo da konkurišemo. Nikoga ne zanima koliko će to meni da znači ili ne - imam pravo na to kao i svi ostali“, kaže on.

I Uglješina vršnjakinja Jelena očajna je zbog načina na koji Srbija tretira talente. Tri godine zaredom ona je državna prvakinja u matematici i fizici, a iako je iz unutrašnjosti, u Beogradu čak nema ni pravo na učenički dom.

"To ne može da posluži kao motivacija za dalji uspeh i da ostanem u zemlji“, ističe učenica Jelena Stojković.

Roditelji učenika smatraju da su im deca diskriminisana i da nemaju ista prava kao i deca koja pohađaju državne škole.

"Škola stipendira 25 od 90 učenika. Mi kao i ostali roditelji plaćamo školstvo, a država ne plaća, čak ne možemo da dobijemo ni iako su po rezultatima zaslužili“, objašnjava majka učenika Vesna Bobić.

U školi kažu da stipendiju ove godine neće dobiti 11 učenika, koju su prošle godine osvojili 24 medalje i nagrade.

Gradski sekretar Vladimir Todić kaže da je grad, što mu, kako kaže, zakon i dozvoljava, ovaj put iz stipendiranja isključio privatne ustanove.

Učenici i roditelji traže da se konkurs poništi i da se đacima ove škole ponovo omogući stipendiranje kao i do sada. Inače, Računarsku gimnaziju pohađa 90 učenika, a škola stipendira njih 25 zbog loše materijalne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: