LDP: Ko je Kosovo stavio ispred EU?

Posle izjave Jeremića da je izbor Srbije Kosovo, pre nego EU, LDP pita da li je i kada dogovorena ta politika. To je stav Vlade, kaže za B92 ministar Čiplić.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 04.03.2010.

15:14

Default images

Liberalno-demokratska partija traži od premijera Mirka Cvetkovića da odgovori da li je izjava šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da Srbija između Kosova i EU bira Kosovo, deo državne politike ili lični stav ministra spoljnih poslova.

Dok LDP kritikuje šefa spoljnih poslova zbog, kako tvrde, "štetnih izjava", druge parlamentarne partije u Jeremićevoj izjavi ne vide ništa pogrešno.

Izjava ministra spoljnih poslova da greši onaj ko misli da bi, ukoliko bi bila primorana da bira između EU i Kosova, Srbija izabrala EU, navela je lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da postavi pitanje u čije ime to govori ministar Jeremić.

“Nas ne iznenađuje izjava Vuka Jeremića, jer on po pravilu vodi svoju politiku, koja je često u konfliktu sa nastojanjima vlade Mirka Cvetkovića, pa često i predsednika Republike, ali nam smeta to ćutanje, jer je ćutanje znak saglasnosti”, ocenio je Jovanović.

“Ministar nema pravo kao ministar, kao građanin ima, da iznosi svoje stavove, koji nisu potvrđeni u parlamentu, a ni na sednici Vlade. Da li je Vlada ikada tako glasala, to treba da odgovor Mirko Cvetković, da li je glasala za takvu političku orijentaciju”, kazao je lider LDP-a.

Kada je Jeremićevu izjavu dovodio u vezu s bivšim premijerom, šef LDP-a je u parlamentu od poslanika Koštuničine partije dobio aplauz. Druge stranke, takođe, u Jeremićevoj izjavi ne vide ništa sporno.

Šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović smatra da bi Vlada Srbije ”da bi se te reči potvrdile“ odmah trebalo da uskrati Euleksu boravak na Kosovu, jer je jedina misija koja treba da boravi na Kosovu misija Ujedinjenih nacija.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija Branko Ružić rekao je da zvanični Brisel pred Srbiju nikada nije kao preduslov za nastavak naših evropskih integracija postavio priznavanje nezavisnost Kosova.

“Ta opcija, taj izbor se pred Srbiju i ne postavlja. Zvanični Brisel nikada nije postavio to", rekao je Ružić.

On je ocenio da ono što ministar spoljnih poslova rekao "ide u prilog tezi da ćemo se boriti svim diplomatskim sredstvima da to i učinimo", da je to "odgovor na neke indicije koje prosto ne predstavljaju zvaničan stav Brisela“.

Iz DS-a u parlamentu na tu temu niko nije govorio, ali je podršku kolegi u Vladi u “Kažiprstu” RTV B92 dao ministar Svetozar Čiplić.

"To nije kreativni stav ministra, to je stav Vlade i što se mene tiče vrlo jasno proizlazi iz temelja spoljne politike. Dakle, Evropska unija svakako, činjenica da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije svakako i to su dva temelja koja idu zajedno, ne čujemo ih prvi put i nije prvi put upućena poruka da ne treba Srbiji stavljati tu dilemu", rekao je Čiplić.

Da bi povezivanje pitanja evrointegracija Srbije sa pitanjem Kosova bila tragična greška, ministar Jeremić izjavio je u Budimpešti. Tom prilikom pojasnio je da ako bi bila primorana da bira, Srbija ne bi izabrala Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: