UN kritikuju diskriminaciju Roma

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilej zabrinuta je zbog diskriminacije manjina u Evropi, a posebno Roma u Slovačkoj, Češkoj i Italiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

14:39

Default images

"Dok Evropska unija i neke evropske vlade nastoje da poboljšaju situaciju Roma, u mnogim drugim zemljama, poput Slovačke i Češke, njihov položaj se izgleda pogoršava", rekla je Navi Pilej predstavljajući godišnji izveštaj o radu Saveta UN za ljudska prava. Navi Pilej je takođe ukazala da su Romi i dalje suočeni sa rasizmom i napadima.

Ona je najavila da će sa italijanskim vlastima uskoro razgovarati o problemu diskriminacije i napadima na Rome kao i na druge migrante u toj zemlji.

Navi Pilej je rekla da su SAD, koje su se prošle godine priključile tom Savetu UN, učinile izvestan napredak u zatvaranju zatvora u Gvantanamu i zabrani nezakonitih metoda ispitivanja i prebacivanja zatvorenika.

"SAD sada treba da detaljno istraže navode o mučenjima u pritvorskim centrima u Gvantanamu i Bagramu, i praksu koja može da bude u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i da počinioce pozovu na odgovornost", istakla je ona.

Savet UN za ljudska prava odlučio je danas da odloži raspravu o američkim tajnim pritvorskim centrima za naredno zasedanje u junu.

Pilejeva je ocenila i da kršenje ljudskih prava na Šri Lanki ugrožava mogućnost pomirenja nakon 25-godišnjeg građanskog rata, a da posebno zabrinjava kažnjavanje opozicionara u Iranu.

Uverena sam da Šri Lanka treba da ispita teška kršenja ljudskih prava svih strana tokom rata, a međunarodna zajednica može da u tome bude od koristi, ocenila je Navi Pilej.

Ona je rekla da je razgovarala sa iranskim zvaničnicima o pogoršanju ljudskih prava u toj zemlji i sugerisala da predstavnici njene kancelarije treba da posete zemlju.

Demonstranti, aktivisti za ljudska prava, novinari i ugledni političari kažnjavani su zbog učešća u protestima zbog spornih predsedničkih izbora u junu prošle godine, podsetila je Navi Pilej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: