Obama o usvajanju reforme zdravstva

Američki predsednik Barak Obama izneo je novi predlog za sveobuhvatnu reformu zdravstvene zaštite u SAD i pozvao Kongres da usvoji zakon o reformi.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.03.2010.

01:40

Default images

Obamin, verovatno, poslednji predlog zakona sadrži neke zamisli koje su podržavali opozicioni republikanci, premda, kako ocenjuje agencija AP, američki predsednik gaji malo nade da će pridobiti i jednog republikanskog kongresmena. Republikanci su ranije zatražili da Obama potpuno odbaci svoje predloge i reformu zdravstvene zaštite počne ispočetka.

Bela kuća se nada, ocenjuje agencija, da bi uključivanjem republikanskih predloga, Obama mogao da pridobije demokratske kongresmene iz izbornih okruga čiji bi reizbor na novembarskim izborima mogao biti ugrožen glasanjem za prethodne Obamine predloge.

Ako Obama pridobije snažnu podršku Demokratske stranke, čiji je i sam član, onda bi parlamentarnom procedurom mogao da izbegne opstrukciju republikanaca.

Obaminim predlogom milioni trenutno neosiguranih Amerikanaca bi dobili zdravstvenu zaštitu, dok bi osiguravajućim kompanijama bilo onemogućeno da uskraćuju ili više naplaćuju premije na osnovu pogoršanog zdravlja klijenata.

Novi Obamin poziv je usledio nekoliko dana pošto je sazvao samit američkih političkih lidera o reformi zdravstvene zaštite, posle čega je izneo preinačen predlog, koji je, prema njegovim rečima, uključio neke predloge republikanaca.

Demokrate imaju većinu u Senatu koji ima stotinu članova, ali im nedostaje jedan glas za nadmoćnu većinu od 60 senatora kojom bi mogli da izbegnu taktiku republikanaca odlaganja u Kongresu, takozvani "filibaster".

Demokrate imaju mogućnost da procedurom izbegnu tu opstrukciju, ali bi time jedno od ključnih pitanja u SAD bilo zaključeno uz oštro protivljenje republikanaca, što bi moglo znatno da utiče na izbore u novembru.

"Ne znam kakvu ulogu to (reforma) ima politički, ali znam da je to ispravno. I tražim od Kongresa da završi svoj posao i nadam se da ću ovu reformu potpisom pretvoriti u zakon", rekao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: