"Još bez teksta o rezoluciji"

Još se prave politički kompromisi o tekstu buduće rezolucije o Srebrenici i sumnjam da bilo ko sada zna sadržaj tog teksta, kaže za B92 Slavica Đukić-Dejanović.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

20:34

Default images

Predsednica Skupštine Srbije izjavila je za B92 još niko ne zna kako će izgledati konačna verzija Rezolucije o Srebrenici, ali da "svi otprilike znaju da će sadržati pet-šest rečenica kojima bi se osudio zločin nad Muslimanima u tom gradu".

Prema njenim rečima, tekst koji se ne bi bavio kvalifikacijom dela, već bi konstatovao da se zločin u Srebrenici dogodio, bio bi relativno prihvatljiv za najveći broj poslanika, što je i cilj vladajuće koalicije.

Ona je navela i da u sporna pitanja spada da li će u dokumentu biti upotrebljen termin genocid ili neće, dodajući da je njen stav da je "(termin) zločin nešto što sasvim odslikava reakciju etičke i civilizacijske osude svega što se tamo (u Srebrenici) dešavalo".

"Nemamo nikakvu obavezu da to činimo, ali je dobro da je sazrelo u poslanicima, u građanima Srbije, u držvi htenje te poruke", navela je ona.

Prema njenim rečima, budući tekst koji ne kvalifikuje delo, već samo zločin koji je "de fakto tamo postojao, bio bi relativno prihvatljiv za najveći broj poslanika".

Upitana da je za socijaliste prihvatljivo da u preambuli dokumenta o Srebrenici bude upotrebljen termin genocid, ona je odgovorila da se "socijalisti o tome nisu izjašnjavali".

"Još razmišljam kako ću se založiti unutar svoje partije (SPS)", rekla je ona i dodala da je bitno da se o svemu saglase predstavnici što većeg broja poslaničkih grupa.

Prema njenim rečima, da je parlamentarna većina htela da usvoji rezoluciju o Srebrenici, "odavno bismo imali taj dokument, a možda i dva dokumenta u kojima će se osuditi i Srebrenica i sve ostalo".

"Očigledno je da se još prave politički kompromisi da što veći broj poslanika prihvati određeni sadržaj", istakla je predsednica parlamenta.

Ona je navela i da je dobro da taj tekst bude tako komponovan da ga prihvati najveći broj poslanika, ističući da se "upravo čine napori da se to uradi".

"Jasno je da nije problem napisati tih pet-šest rečenica, koje nisu sporne i kojima bi se izrazila osuda zločina u Srebrenici. Forma je sada veoma važna jer bi pokazala politički, etički stav. Potrebno je da što veći broj poslanika i poslaničkih grupa budu predlagači teksta", rekla je Đukić-Dejanovićeva, ponovivši da će se o tome izjašnjavati poslanici na posebnoj sednici, tokom ovog zasedanja.

Gostovanje Slavice Đukić- Dejanović u vestima B92 možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: