Lukiću će se suditi i za Štrpce

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije će, po pravosnažnosti presude Haškog tribunala tražiti da se Milanu Lukiću sudi u Srbiji za ratni zločin u Štrpcima.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

19:34

Default images

To je na tribini "Ratni zločini u Srbiji - slučaj Sandžak", najavila Jasna Šarčević- Janković, savetnica za odnose sa javnošću Tužilaštva. U Štrpcima je 1992. godine iz voza oteto i ubijeno 19 građana Savezne Republike Jugoslavije.

Na tribini koju je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava, porodice žrtava u Štrpcima i Sjeverinu istakli su da tela žrtava nisu još pronađena, kao i da nije ispitana odgovornost tadašnjog vojnog i političkog vrha za ove ratne zločine.

Za otmicu i ubistvo 19 građana u Štrpcima, koji su oteti iz voza Beograd-Bar, Viši sud u Bijelom Polju osudio je pripadnika jedinice Vojske Republike Srpske “Osvetnici”, Nebojšu Ranisavljevića.

U selu Mioče ubijeno je 16 muslimana iz Sjeverina. Za taj zločin pravosnažno su osuđena četvorica pripadnika “Osvetnika” na maksimalne kazne.

Oba zločina dogodila su se pre 17 godina, a žrtve su bili državaljni Srbije i, osim jednog, muslimani.

Brat jedog od ubijenih u Štrpcima, Nail Kajević, smatra da je taj zločin bio organizovan.

“To nije bila nikakva otimačina, nikakav hir, nikakva osveta pojedinca, to je bila koordinirana akcija potpomognuta policijacima pratiocima koji su na svojim nalozima imali posebno zaduženje da omoguće Vojsci Republike Srpske izvođenje putnika iz voza”, ocenjuje on.

Semiha Kačar, predsednica Sandžackog odbora za ljudska prava, podseća da nedostaju presuda protiv odgovornih za ovaj zločin.

“Ono što nedostaje je presuda za ideologe zla i mržnje, za naredbodavce, za planere, za advokate nasilja”, kaže ona.

Organizator oba zločina, Milan Lukić, prvostepeno je osuđen pred Haškim tribunalom za zločine u Višegradu, ali Haška optužnica nije obuhvatila zločine počinjene u Sandžaku.

Savetnica za odnose s javnošću Tužilaštva za ratne zločine, Jasna Šarčević-Janković, obećava da će tužilaštvo Srbije pokušati to da ispravi.

“Čekajući na pravosnažnost Tužilaštvo se sprema da pokuša da zatraži MIlana Lukića da se procesuira i ovde”, najavila je ona.

Specifičnost slučaja Štrpci jeste da postoji dokumentacija koja pokazuje da su Železnice Srbije obavestile vlasti tadašnje SRJ da se otmica sprema mesec dana pre zločina. Međutim, do sada niko osim jednog neposrednog izvršioca nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: