"Gasprom" ukida posrednike?

Ruski "Gasprom" planira da reformiše svoj sistem izvoza gasa u Evropu isključujući iz prodajnog lanca nepotrebne posrednike, navodi agencija Interfaks.

Izvor: Beta

Sreda, 03.03.2010.

18:49

Default images

Sada je sistem prodaje "Gaspromovih" proizvoda na evropskom tržištu slojevit, pri čemu, kako smatraju u korporaciji, rad mnogih "ćerki-firmi" nije transparentan. Energente prodaju zajednička trgovinska preduzeća i igrači na lokalnim tržištima, kao što su "Wingas" u Nemačkoj, GWH u Austriji, "Promgas" u Italiji, "Jugorosgas" u Srbiji, navodi agencija.

Kao jedna od mogućnosti reforme navodi se predlog da se u samom “Gaspromu“ osnuje odeljenje za trgovinu na spoljašnjim tržistima, na osnovu postojećeg odeljenja za međunarodnu ekonomiju.

“Gasprom“ namerava da izvrši procenu osnovanosti visine marži posrednika, kao i da optimalizuje sistem povratka profita. Zahvaljujući tome, troškovi za marketing mogu da se smanje, navodi Interfaks.

U “Gaspromu“ su naveli da utvrđivanje posrednika koji bi trebalo da budu isključeni sa spiska nije lak zadatak pošto mnogi od njih ne samo da su preprodavci goriva, već i razvijaju gasifikaciju na pojedinim tržištima.

Za sada su, ukazuje Interfaks, odlučili da pod pojmom posrednika shvataju one koji kupuju i prodaju gas u jednoj istoj tački.

Tokom prošle i ove godine, “Gasprom“ se suočio sa smanjenjem prihoda od izvoza gasa u Zapadnu Evropu, zbog pada cena gasa i smanjenog potraživanja. Monopolista sada pokušava da u novim uslovima smanji troškove, kako bi očuvao visoku profitabilnost, dodaje agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: