Razbijena velika hakerska mreža

Španska policija razbila je mrežu hakera koji su zarazili više od 13 miliona računara virusom koji je krao brojeve kreditnih kartica i druge podatke.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

18:42

Default images

Španska civilna garda uhapsila je u utorak trojicu Španaca na koje se sumnja da su rukovodili mrežom "Mariposa" (leptir,) koja je ubacila viruse u kompjutere 1 000 najvećih kompanija na svetu i najmanje 40 velikih finansijskih institucija, javile su agencije.

Mreža je razbijena zahvaljujući saradnji španske policije, američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i dve firme za bezbednost na Internetu: "Difens intelidžens" iz Kanade i "Panda sikjuritiz" iz Španije.

Intresantno je da uhapšeni, koji imaju između 25 i 31 godine, uopšte nisu bili stručnjaci za informatiku i nisu sami dizajnirali svoju "zombi" mrežu, već su kupili program na crnom tržištu.

Mreža je počela rad u maju prošle godine, saopštio je danas, na konferenciji za novinare, rukovodilac Grupe za elektronske delikte španske Civilne garde Huan Salom, prenela je agencija EFE.

Policiji je 23. decembra prošle godine pošlo za rukom da deaktivira "zombi" mrežu, ali su uhapšeni posle nekoliko dana uspeli da povrate kontrolu nad jednim delom inficiranih kompjutera i izvedu osvetnički napad na firmu "Difens intelidžens", koja je prva ukazala na postojanje mreže.

U napadu su onesposobljeni serveri firme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: