Dinar na novom minimumu

Dinar će i sutra nastaviti da slabi i to za 11 para i dostići najnižu vrednost prema evru od 2002. Srednji kurs biće 99,6621 dinara za evro.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

18:41

Default images

NBS danas nije intervenisala na deviznom tržištu, a od početka godine prodala je ukupno 456,5 miliona evra da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje tržišta i sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa.

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je početkom nedelje da će više dinara u finansijskom sistemu Srbije doprineti makroekonomskoj stabilnosti i manjem pritisku na devizni kurs.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da Vlada Srbije, zajedno sa Narodnom bankom, mora da utiče na smanjenje stepena "evroizacije" dinara i na veću tražnju za dinarima, što će sigurno ublažiti oscilacije kursa.

"To se može uraditi, na primer, kroz promovisanje zajedničkog dinarskog tržišta državnih obveznica, posebno duže ročnosti, do 18 ili čak 24 meseca, razvoj tržišta korporativnih i lokalnih obveznica, omogućavanje konverzije deviznih u dinarske kredite. U svakom slučaju, u pitanju je zajednička odgovornost države i NBS", kazala je Dragutinovićeva za "Novosti".

U ovoj godini, dinar je bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs bio 95,9679 dinara za evro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: