Jeger: Srbiju čekaju najteži zadaci

Šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger kaže da Vladu Srbije tek očekuje rešavanje najtežih zadataka.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.03.2010.

18:10

Default images

Iako je Srbija uspešno završila treću reviziju stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), vrednog 2,9 milijardi evra, ne treba gajiti iluzije da u budućnosti više neće biti napornog posla za Vladu Srbije, izjavio je Jeger.

Iako će Misija MMF-a, predložiti Bordu te finansijske institucije da krajem marta Srbiji odobri novu tranšu kredita od oko 350 miliona evra, Jeger je upozorio da je Vlada Srbije kasnila sa ispunjavanjem nekih ranije preuzetih obaveza, što se posebno odnosi na smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji.

U intervjuu za magazin "Bankar", Jeger je istakao da je treća revizija aranžmana uspešno završena i postignut je ciljani fiskalni deficit za 2009. godinu, što nije bio lak zadatak, ali, prema njegovim rečima, srpskoj vladi tek predstoji naporan posao.

"Vlada sada ima priliku da u narednih godinu do dve godine usvoji tešku ekonomsku politiku koja bi omogućila Srbiji da se pristojnom brzinom približi nivou prihoda u EU bez prekomernog spoljnog zaduživanja. To je težak zadatak, ali su ostale zemlje istočne Evrope pokazale na koji način se to može uraditi", rekao je Jeger.

On je precizirao da je bilo određenih kašnjenja u sprovođenju reformi za smanjenje potrošnje, što se posebno odnosi na smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ali da je Misija MMF-a dobila jaka uveravanja srpske vlade da će ti planovi racionalizacije biti primenjeni do aprila.

Jeger je ukazao da je sa vladom dogovoreno da se pitanje zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru ponovo razmotri tokom narednih revizija, kada podaci o budžetskim prihodima budu jasniji.

"Ali za sada ostaje dogovor da će zarade u javnom sektoru i penzije ostati zamrznute tokom cele 2010. godine", rekao je on naglasivši da povećanje davanja za plate u javnom sektoru i penzije za samo jedan odsto predstavlja dodatni budžetski trošak od sedam milijardi dinara.

Jeger je ukazao i da je pitanje indeksacije penzija posle završetka aranžmana u aprilu 2011. godine ostalo otvoreno i biće ponovo razmotreno prilikom revizije u maju.

On je istakao da je Misija MMF-a bila skeptična prema predlogu da se penzije usklađuju sa kretanjem zarada u javnom sektoru tokom ograničenog vremenskog perioda od 18 meseci, počev od aprila 2011. godine, dok bi se u 2012. godini prešlo na usklađivanje sa rastom potrošačkih cena.

"Za nas je najveći problem vezan za ovaj predlog to što nema jasnog i kredibilnog dogovora o tome kako će se rast zarada u javnom sektoru zadržati u fiskalno odgovornom okviru tokom predizbornog perioda", ukašao je šef Misije MMF.

"Takođe, predviđamo tehničke poteškoće u kreiranju formule za indeksaciju koja će povezati penzije i zarade u javnom sektoru. Zato je dogovoreno da se ovo teško pitanje ponovo razmotri u maju mesecu", rekao je Jeger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: