I EIB odobrio sredstva za "Gazelu"

Odobren drugi deo kredita za most “Gazela”. Saobraćajni kolaps u Beogradu u naredne dve godine neminovan, strahuje gradonačelnik Dragan Đilas.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

17:50

Default images

Drugi deo kredita za rekonstrukciju “Gazele” je odoboren, ali se sada čeka da gradske vlasti prouče predviđeni plan radova na mostu, najavio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. On je rekao da po tom planu, ne može da se izbegne veliki saobraćajni kolaps u naredne dve godine u Beogradu, ali da o tome još ništa ne može da govori dok se detaljno ne prouči materijal.

Novac za “Gazelu” od Evropske investicione banke je dostupan i odmah se može koristiti za rekonstrukciju.

Dragan Đilas kaže da je grad učinio sve da do početka obnove mosta rastereti saobraćaj u gradu ali da građani ipak mogu očekivati velike gužve.

“Danas smo dobili potvrdu da je i drugi deo sredstava od strane Evropske investicione banke dostupan i može se koristiti za rekonstrukciju ‘Gazele’. A dobili smo i od Ministarstva (infrastrukture) plan kako je zamišljena rekonstrukcija ‘Gazele’. Naše stručne službe sada to obrađuju, daćemo naše sugestije”, najavljuje gradonačelnik.

“Ono što svi moramo da budemo svesni, ako se ulazi u rekonstrukciju ‘Gazele’ po toj dinamici, onda u gradu Beogradu, sledećih dve godine, biće zaista veliki problem u saobraćaju. Mnogo veći nego što je danas”, strahuje Đilas.

“Kada pogledate taj materijal, možete videti da su restrikcije u saobraćaju predviđene u vreme rada na ‘Gazeli’ velike. Ako imate u vidu restrikcije saobraćaja koje će neumitno početi kada počne izrade petlje gde je danas nadvožnjak za Banovo Brdo, kod Sajma, to znači da imate dva jako velika uska grla na velikoj blizini i to se kapilarno širi po celom gradu”, upozorava on.

Evropska banka donirala je još šest miliona evra za obnovu Beograda. U protekle dve godine, u Srbiju je uloženo milijardu i 400 miliona evra, kaže ministarka finasija Diana Dragutinović. “Upravo takav okvir omogućava da Srbija ima veće fiskalne stimulanse svojoj realnoj ekonomiji, mnogo veće nego što je to je to fiskalni prostor, znači fiskalni prihod ili javni prihodi u Srbiji omogućavaju”, kaže ona.

“Dakle, najkrupnije stvari bih pomenula, pre svega Koridor 10, to su zajmovi za mala i srednja preduzeća i ono što je posebno važno, EIB je jedna od onih institucija koja ulaže u obrazovanje i u istraživanje i razvoj“, podseća ministarka.

Ova donacija je deo projekta potpisanog 2003. godine, do sada je potrošeno 70 miliona evra, a potpredsednik EIB-a Dario Skanatjeko kaže da u toj banci žele da podrže obnovu Srbije i Beograda ali i da pobioljšaju kvalitet života glavnog grada.

“Ovo je prvi put da EIB radi sa nekim gradom iz regiona direktno i srećan sam što je to baš Beograd. Donacija je signal da postoji posvećenost naše banke i EU da se pomogne u obnovi Beograda i Srbiji uopšte”, poručuje on.

Neki od projekata koje je Evropska banka podržala su novi most na Adi, beogradski bulevari, novi tramvaji, čija se isporuka očekuje od sledeće godine, i Koridor 10 kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: