Zaječar: Optužbe za blokadu pomoći

Demokratska stranka traži da gradonačelnik Zaječara Boško Ničić odgovara i pravno i politički pošto je optužio Dušana Petrovića da je sprečavao pomoć tom gradu.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

11:52

Default images

Gostujući u emisiji Kažiprst RTV B92, Ničić je izjavio da je visoki funkcioner DS-a Dušan Petrović, pokušao da blokira slanje 20 miliona dinara koje je Vlada Srbije namenila Zaječaru. U toj stranci odgovaraju da su Ničićeve tvrdnje netačne i da za njih mora da snosi političke i pravne posledice.

U Zaječaru, gradu kome su poplave nanele najveću štetu, u centru pažnje danas je novac koji im je Vlada Srbije namenila za “prvu pomoć”, a koji je izazvao problem i pre nego što je legao na račun te opštine.

Naime, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, optužio je u zamenika predsednika Demokratske stranke Dušana Petrovića, da je hteo da blokira slanje tih sredstava.

Nicič: Na kraju je ta pomoć izglasana, ali ju je na dva, tri dana zaustavio, jer je smatrao da je mnogo da se Zaječaru da 20 miliona.

B92: O kome se radi?

Nicić: Radi se o čoveku koji stalno protiv mene ima nešto, iz vodeće političke stranke na vlasti. Neću reći ko je, jer ja nemam svedoka za to.

B92: Vi govorite o DS-u, zamenik je Dušan Petrović...

Nicić: Koji već pet godina najavljuje svojim opštinskim odborima kako je još malo ostalo do toga da se uhapsi Boško Ničić kriminalac, da sa njim ne može da sarađuje i on je po mojim saznanjima pokušao da spreči pomoć. Ali, Dušan Petrović posle ovoga može da me tuži, ja ću teško na sudu dokazati ove tvrdnje.

Demokratska stranka je Ničićeve tvrdnje najpre odbacila saopštenjem u kome se navodi da Nicić, u maniru političara sa potpunim nedostatkom odgovornosti, u emisiji sam navodi da nema nikakve dokaze za svoje tvrdnje i da bi ih teško dokazao na sudu.

Stiče se utisak, ocenjuju demokrate, da je za Ničićeve političke nastupe važniji podatak da je u susednom Negotinu u toku predizborna kampanja, nego teško stanje izazvano poplavama.

DS u saopštenju podseća i da Dušan Petrović ne obavlja nijednu funkciju u Vladi Republike Srbije koja je odlučivala o upućivanju pomoći ugroženim područjima. Potom se oglasila i portparolka DS-a Jelena Trivan.

“Mislim da je izjava gospodina Ničića jedan od najstrašnijih primera neodgovornog ponašanja i zloupotrebe javne reči. Prvo zato što je optužba besmislena sama po sebi jer je Dušan Petrović neko ko neobavlja nikakvu funkciju u Vladi i ne utiče na odluke Vlade“, kaže Trivanova.

“Ali, važnije od toga, zato što je ta izjava monstruozna, podvlačim monstruozna, zato što se na tako olak i nedogovoran način optužuje neko da je onemogućio ljude u poplavljenim područjima da dobiju pomoć koja im znači život. Dakle, za tako nešto gospodin Ničić mora da snosi političke i pravne konsekvence“, smatra ona. Istovremeno, nivo Crnog Timoka u opštini Zaječar nešto je viši zbog kiše koja je noćas padala.

MUP je saopštio da je Sektor za vanredne situacije intervenisao na dve lokacije, ali da stanovništvo nije evakuisano.

Građani Zaječara zameraju gradskim odborima stranaka koje učestvuju u političkom životu grada, jer nisu organizovano učestvovali u odbrani od poplava.

U Gradskom odboru DS-a odgovaraju da bi to bilo samo skupljanje političkih poena.

Predsednik Gradskog odbora SPS-a Dušan Ivanić, kaže da su gradu pomagali obavljajući svoje visoke gradske i državne funkcije.

Poslanik Srpske napredne stranke Stefan Zankov za to vreme tvrdi da su baš oni najzaslužniji što je grad dobio pomoć Vlade od 20 miliona dinara.

Dok se stranke spore oko toga šta je ko uradio ili ne, građani Zaječara skupljaju pomoć za svoje komšije koje su najgore prošle u poplavama.

U taj grad stigao je i drugi deo pomoći Crvenog krsta, a pomoć su najavili italijanski grad Monfalkone i slovenačka opština Tržič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: