Kampanja protiv gripa nepotrebna?

Iako je sve izvesnije da trećeg talasa novog gripa neće biti, i dalje se emituju spotovi "Zavrnite rukav", kojim se poziva na vakcinaciju, piše "Politika".

Izvor: Politika

Sreda, 03.03.2010.

01:55

Default images

Epidemiolog u penziji, primarijus dr Radmilo Petrović, ne krije svoje čuđenje zašto se ovi spotovi još prikazuju, što sigurno ne košta malo, kada nas je, kako kaže "ova cela priča s gripom koštala kao svetog Petra kajgana!""Spotovi i reklamna kampanja u ovom času više nemaju nikakvu svrhu, samo stvaraju nove troškove", kaže on.

"Kad je reč o troškovima lečenja gripa, zna se – najskuplje je bilo lečenje teških slučajeva s komplikacijama i to prema ceni bolničkog dana i upotrebljenih lekova, nije problem izračunati. Ono što je finansijski nemoguće izraziti, a što će nas sve mnogo koštati, jeste kompromitovan proces vakcinacije", smatra dr Petrović.

Predsednik Zdravstvenog saveta Srbije, profesor dr Dragan Delić, inače infektolog po specijalnosti, ranije je izjavio da je lečenje jedne osobe na respiratoru koštalo u proseku oko 320.000 dinara, što podrazumeva aparat za veštačku ventilaciju koji je stalno uključen, lekove, infuziju i negu takvog pacijenta.

Bez aparata za veštačko disanje, lečenje gripa u bolničkim uslovima, dakle, uz antibiotike ili antivirusne lekove, uz cenu takozvanog bolničkog dana, potrebna snimanja na rendgenu i uz laboratorijske analize košta između 30.000 i 35.000 dinara po pacijentu.

Kada bismo znali tačan broj osoba koje su zbog gripa ležale u bolnicama širom Srbije tokom jeseni i zime, ili bar broj onih s najtežom kliničkom slikom koji su morali da budu priključeni na respirator, možda bismo i mogli da dođemo bar do jednog egzaktnog i meritornog podatka koliko para je utrošeno zbog gripa bar u ovom domenu.

Međutim, ovog broja u statistici nadležnih, potvrđuje dr Predrag Kon, šef radne grupe za pandemiju, još nema.

"Zašto ne raspolažemo podatkom o ukupnom broju lečenih od gripa u bolnicama jeste pitanje koje treba postaviti nadležnima u zdravstvenim ustanovama iz cele Srbije, od kojih smo još pre više od mesec dana tražili da nam dostave koliko je ljudi bolnički lečeno, pa ništa od toga? Svaka ustanova bi pojedinačno morala da iskaže broj lečenih", kaže dr Kon.

Prema rečima sagovornika lista, procenjuje se da je grip do sada koštao Srbiju oko 100 miliona evra.

Na pitanje da li je to mnogo za Srbiju, koja je daleko od bogate države, dr Predrag Kon odgovara da "zahvaljujući blagoj epidemiji – to nije ništa!"

"Ne samo da je svaki dinar opravdano utrošen, nego je velika šteta što vakcinacija nije sprovedena u planiranom obuhvatu. Trošak za lečenje bolesnika je uvek opravdan i nužan. U Vojvodini su izračunali da je direktno za lečenje potrošeno između šest i sedam miliona evra. Za ostali deo Srbije se procenjuje da je utrošeno četiri puta više. Što se tiče procene od 100 miliona evra, ona je data na osnovu analiza rađenih još osamdesetih godina prošlog veka u Americi koje kažu da samo 10 odsto troškova u epidemiji gripa čine medicinski troškovi, a ostalo su nemedicinski i tiču se produktivnosti, izgubljenih radnih dana... Međutim, Posebna radna grupa se obavezala da do kraja juna napravi kritičku analizu svega što se dešavalo u vezi sa gripom. Podaci se sada prikupljaju, a statistika uvek 'kaska'", navodi dr Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: