Skoplje: Istraga o azilantima

Makedonija ispituje da li su turističke agencije, koje organizuju odlazak građana u EU uz obećanje da će tamo dobiti azil, deo organizvane kriminalne mreže.

Izvor: B92

Sreda, 03.03.2010.

01:35

Default images

Stotine makedonskih građana romske i albanske nacionalnosti koji su od Nove godine, koristeći viznu liberalizaciju, zatražili azil u Belgiji, najverovatnije su žrtve dobro organizovane kriminalne mreže koja im obećavala bolji život u zemljama EU. Za stotinak evra, neregristovane turističke agencije su ih iznamljenim autobusima prevozile do destinacija u Evropi.

Makedonski mediji objavljuju da je jedna od takvih agencija u vlasništvu Amdija Bajrama, poslanika u makedonskom parlamentu, čija je stranka, Savez Roma, članica vladajuće koalicije.

Zainteresovanost građana je ogromna. Najveći deo njih tvrdi da ide u posetu rodbini i većina je iz sela u kumanovskom - lipljanskom kraju, odakle svake nedelje ka zemljama EU odlazi minumum dva autobusa prepuna putnika.

Nakon što su vlasti Belgije upalile crveno svetlo, reagovale su i makedonske vlasti.

Ministar za evrointegraciju Vasko Naumovski apelovao je na građane da ne nasedaju na obećanja mešetara jer je šansa da dobiju azil, kako je rekao, ravna nuli.

Evroambasador Ervan Fuere pozvao je makedonsku policiju da uložu dopunske mere za kontrolu rada turističkih agencija i tako spreči zloupotrebe.

U Skoplju se očekuje i dolazak premijera Belgije Iva Leterma, koji želi da se upozna sa razlozima za masovno emigriranje u njegovu zemlju i istovremeno upozori vladu Makedonije da, ukoliko se azilantski talas nastavi, postoji mogućnost da se preispitaju uslovi na osnovu kojih je Makedonija stavljena na šengensku belu listu.

Vize za Srbiju, Makedniju i Crnu Goru su, podsetimo, ukinute 19. decembra prošle godine i omogućavaju ulazak u šengensku zonu koja pokriva veliku većinu zemalja EU kao i Švajcarsku i Norvešku.

To podrazumeva maksimalan boravak u tim zemljama od 90 dana u periodu od šest meseci i nikako ne znači pravo na trajniji boravak ili rad u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: