Opao broj obolelih od novog gripa

Broj obolelih od novog gripa u Srbiji znatno opao. Od Nove godine epidemije praktično i nema, kaže epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

17:33

Default images

Poslednjih nedelja u Srbiji znatno je opao broj registrovanih slučajeva obolevanja od novog gripa. Prema poslednjim podacima, na bolničkom lečenju je 58 osoba od kojih su dve na respiratorima, što se ne može ni porediti sa situacijom iz decembra, kada je u bolnici ležalo 650 osoba, a 24 pacijanta su bila na respiratorima.

Od preko 855 000 vakcina, koliko je uvezeno, iskorišćeno je tek oko 18 odsto. Iako ocenjuje da je situacija i dalje nesigurna, predsednik Radne grupe epidemiolog Predrag Kon kaže da epidemije praktično nema od Nove godine.

Na domovima zdravlja u Srbiji i dalje su zidovi izlepljeni informacijama o virusu novog gripa, merama opreza i dostupnoj vakcini.

Februar je trebalo, prema predviđanjaim epidemiologa, da bude mesec trećeg i najopasnijeg talasa.

Broj pacijenata sa simptomima novog gripa je, međutim, u februaru opao.

Branka Lazić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja “Stari grad”, kaže da obolelih od novog gripa “skoro i da nema”.

Gostujući u Vestima TV B92, epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je to što se nije pojavio novi talas novog gripa, iznenađujuće.

Vakcinacija je počela 17. decembra. Rezultat veoma agresivne kampanje i jednako agresivne kontrakampanje je slab odziv za vakcinisanje.

Vakcinu je primilo oko dva odsto populacije, to jest 170 000 ljudi. Od toga četiri odsto čine lekari.

Kao i za sezonski grip, vakcinisali su se oni koji to čine svake godine - hronični bolesnici i stariji sugrađani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: