Kušner nazvao novinara ludakom

Francuski šef diplomatije Bernar Kušner nazvao je ludakom novinara "Glasa Amerike" Budimira Ničića jer ga je pitao o njegovom učešću u trgovini organima.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

15:32

Default images

Bernar Kušner, svojevremeno prvi administrator međunarodne zajednice na Kosovu, posle bombardovanja NATO-a, izgubio je živce u Gračanici. Šefa francuske diplomatije iznerviralo je novinarsko pitanje da li je čuo za trgovinu organima kidnapovanih Srba sa Kosova i kako komentariše navode njihove rodbine da je i sam umešan u taj zločin.

Kušner je najpre novinaru rekao da je lud, a potom je negirao postojanje "žute kuće" u Albaniji, u kojoj su, prema saznanjima medija, rađene ilegalne operacije.

Poseta Gračanici pošla je naopako kada je dopisnik “Glasa Amerike” Budimir NIčić, postavio pitanje o trgovini organima kidnapovanih Srba.

“Trgovina organima. Da li ste vi bolesni?”, upitao je Kušner uz glasan smeh i nastavio da se uvredljivim tonom obraća novinaru “Glasa Amerike”.

“Da li vam ja ličim na nekoga ko bi trgovao organima? Ludi ste, verujete u svakakve gluposti! Znači, Rada i ja smo krali leševe da bismo prodavali organe”, kazao je Kušner.

“Šta je to žuta kuća? Koja žuta kuća? Zašto žuta?”, pitao je francuski ministar. “Gospodine, Vi treba da se prekontrolišete. Dosta je bilo. Nije bilo žute kuće, nije bilo trgovine organima. Ona je doktor kao i ja, mislite li da smo to radili. Ljudi koji to kažu su nitkovi i ubice”, poručio je Kušner.

Novinar “Glasa Amerike“ Budimir Ničić uvređen Kušnerovim rečima.

"Gospodina Kušnera nisam želeo da provociram, već sam samo profesionalno radio svoj posao", rekao je Ničić Tanjugu.

"Kušnera sam, uz konstataciju da ga mnoge porodice kidnapovanih optužuju za učešće u trgovini organima, pitao kakav je njegov odgovor na to i kakav je njegov stav o takozvanoj žutoj kući. Onda me on pitao da li sam bolestan i lud", dodao je izveštač "Glasa Amerike".

On je naglasio da je "pogođen i uvređen" Kušnerovim komentarom.

Rada Trajković koja je bila jedan od domaćina Kušneru u Gračanici kaže da ne opravdava reakciju francuskog ministra ali da je razume.

“Novinar ‘Glasa Amerike’ je postavio pitanje ispred porodica kidnapovanih za koje je kazao da optužuju gospodina Kušnera da je učestvovao u trgovini organima Srba, što je usledilo njegovom reakcijom koju Vi opisujete, koju ja kao lekar mogu potpuno da razumem”, kaže Trajkovićeva. “Znate, reći jednom lekaru da je učestvovao u ubijanju, kidnapovanju i prodaji organa zaista jeste velika, i za mene lično bi bila najstrahovitija, uvreda. To pitanje ga je lično povredilo i imao je jednu reakciju koju ne opravdavam ali razumem”, navodi ona.

Podsetimo, novinarke Televizije B92 došle su do saznanja koja ukazuju da su u mestu Burej, na severu Albanije, Srbima i nealbancima kidnapovanim na Kosovu, vađeni organi koji su potom prodavani.

Albanske i kosovske vlasti odbacile su takve navode ali su oni bili dovoljno ozbiljni da zainteresuju i OEBS koji je ceo slučaj dodelio Diku Martiju, koji od prošle godine vodi istragu po tom pitanju.

Slučajem “žuta kuća” bavi se i domaće tužilastvo za ratne zločine.

Emisiju B92 "Tajna žute kuće" možete pogledati u našoj rubrici video.

NUNS i UNS osuđuju postupak Kušnera

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je postupak ministra spoljnih poslova Francuske Bernara Kušnera.

"Francuska je zemlja koja se ponosi slobodom štampe i stepenom demokratije i njen visoki predstavnik ne može sebi dozvoliti da uvredljivim ophođenjem prema izveštačima dovodi u sumnju, s jedne strane, ta dostignuća, a s druge napore međunarodne zajednice i Srbije da se utvrdi istina o zločinima počinjenim na Kosovu", naveo je NUNS.

NUNS zahteva objašnjenje Francuske za Kušnerovo ponašanje koje, kako se ocenjuje, prevazilazi sve dopustive okvire i izražava nadu da se slični ekcesi neće ponoviti.

I Udruženje novinara Srbije protestovalo je danas zbog nediplomatskog govora i uvreda, koje je izrekao šef francuske diplomatije Bernar Kušner. O ovom incidentu UNS je obavestio Međunarodnu federaciju novinara.

"Smatramo da to što je neko ministar spoljnih poslava ne dozvoljava da se na kavaljersko nepristojan način ponaša a kamoli da novinara naziva ludakom, da ga poziva da ode kod lekara da proveri svoj mozak. Razumem da se gospodinu Kušneru ne dopada da sazna da i njega neko optužuje za umešanost u aferu trgovine ljudskim organima, ali zaprepašćena sam činjenicom da se on pretvara da nikad nije čuo za žutu kuću, da o tome ništa ne zna, jer u krajnjoj liniji i Dik Marti iz Saveta Evrope o tome vodi ozbiljnu istragu“, kaže Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: