Kritika Austrije, VB i Estonije

Komisija protiv diskriminacije, rasizma i netolerancije pri Savetu Evrope kritikovala je u najnovijem izveštaju situaciju u Austriji, V. Britaniji i Estoniji.

Izvor: Beta

Utorak, 02.03.2010.

12:03

Default images

U Austriji poslodavci mogu prvo da otpuste strance i u toj zemlji zakonske mere protiv rasizma i netolerancije se "veoma malo primenjuju", kaže se u izveštaju Komisije. Komisija je navela da razlike postoje u zapošljavanju i pristupu lekarskoj pomoći, stanovanju i školstvu.

"Dobijanje državljanstva i dalje je uslovljeno odricanje matičnog, prvobitnog državljnastva", navodi se u izveštaju i dodaje da su crnci i muslimani najveće mete diskriminacije.

U Velikoj Britaniji u poslednjih pet godina u porastu je broj nasilja na rasnoj osnovi, navela je Komisija i pozvala vlasti te zemlje da udvostruče napore u prevenciji i borbi protiv toga.

"Romi su i dalje najveće žrtve nasilja i predrasuda... Broj antisemitskih incidenata je takođe u porastu", navela je Komisija.

U izveštaju se navode slučajevi govora mržnje, rasizma i diskrimacije u Estoniji, gde se prema krivičnom zakonu takva dela "slabo kažnjavaju".

Komisija je navela kao primer da se romska deca upisuju u škole za hendikepirane u Estoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: