"Unmik/Kosovo" kao kompromis?

Predstavnici Kosova, prema saznanjima medija, učestvovaće na konferenciji na Brdu kod Kranja pod imenom "Unmik/Kosovo". Kosovski političari demantuje te navode.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 02.03.2010.

01:45

Default images

U radnim materijalima za regionalnu konferenciju EU-Zapadni Balkan, koja se održava 20. marta na Brdu kod Kranja, biće naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom "Unmik/Kosovo", dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje, saznaje beogradski dnevnik "Danas".

Slovenija će na skup pozvati s Kosova i predstavnike vlasti u Prištini i predstavnike Unmika, potvrdila je listu otpravnica poslova slovenačke ambasade u Beogradu Jadranka Šturm-Kocjan.

"Konferencija će biti organizovana po takozvanom 'gimnih' formatu, odnosno na način na kakav su slični neformalni skupovi EU i do sada bili sazivani. Organizatori će kao učesnike s Kosova pozvati najviše zvaničnike institucija u Prištini i predstavnike Unmika. U materijalima za konferenciju trebalo bi da bude jasno naznačeno da Kosovo nastupa pod oznakom 'Unmik/Kosovo', dok će ispred učesnika za stolom stajati natpisi samo s njihovim imenom i prezimenom, bez navođenja zemlje iz koje dolaze. Takođe, što se tiče Kosova, prvo će biti data reč predstavniku Unmika, a zatim predstavniku kosovskih institucija“, objasnila je Šturm-Kocjanova za "Danas".

Kako list saznaje iz izvora u EU u Briselu, predsednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiju i Hašim Tači, pristali su da pod ovim uslovima učestvuju na konferenciji.

Ambasadori Slovenije i Hrvatske u Prištini, kao dve zemlje koje u saradnji sa Savetom EU organizuju skup na Brdu kod Kranja, razgovarali su sa Sejdijuom i Tačijem i predstavili im predviđeni „gimnih“ format sastanka, na koji su ova dvojica pristali.

Na konferenciju bi trebalo da otputuju i Sejdiju i Tači, rekli su sagovornici lista u Briselu.

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića ne može da komentariše ovakve informacije, jer zvanični poziv na ovaj skup još nije stigao u Beograd.
"Republika Srbija veoma uvažava Republku Sloveniju i, zbog toga, ne želimo da izlazimo u javnost s komentarima pre nego što dobijemo zvanični poziv organizatora", rečeno je "Danasu" u predsednikovom kabinetu.

Podsetimo, Tadić je nedavno izjavio novinarima da Srbija nema ništa protiv učešća Prištine na međunarodnim skupovima, ako je ona predstavljeno kao "Unmik/Kosovo".

Krasnići: Kosovo u Kranju kao država

Portparol Vlade Kosova Memli Krasnići demantovao je, u izjavi za KIM radio, pisanje štampe u Prištini da će predsednik i premijer Kosova učestvovati na samitu u Kranju pod nazivom Kosovo-UNMIK, napominjući da će Kosovo "uvek i svuda" biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država.

On je ukazao da su ti navodi netačni i najavio da će kosovski predstavnici na regionalnoj konferenciji, koju u Kranju 20.marta organizuju Slovenija i Hrvatska, nastupiti kao predstavnici suverene države Kosovo.

Kosovo će uvek i svuda biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država, naglasio je Krasnići.

I portparol Fatmira Sejdijua, Džavit Bećiri, poručuje da će Sejdiju učestvovati na konferenciji u Sloveniji, samo ako bude pozvan kao predsednik nezavisne države Kosovo, a nikako “UNMIK Kosovo“.

"Predsednik (Sejdiu) još nije dobio poziv za sastanak koji treba da se održi u Sloveniji na Brdu kod Kranja. Međutim on će tamo otići jedino ako bude pozvan u svojstvu predsednika nezavisne i suverene države, i nikako drugačije", izjavio je Bećiri za agenciju Beta.

Najava da će predstavnici kosovskih vlasti u Kranju učestvovati pod imenom Kosovo-UNMIK preneo je list "Koha ditore", pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Iz slovenačke ambasade listu je potvrđeno da će na samit biti pozvani i predstavnici UNMIK i predstavnici Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: