Miladin Kovačević optužen u Srbiji

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miladina Kovačevića zbog nanošenja teških povreda Brajanu Stajnhaueru maja 2008. godine.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2010.

13:54

Default images

Slučaj Miladina Kovačević konačno će biti pred domaćim sudom. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Kovačevića, zbog sumnje da je u Sjedinjenim Američkim državama teško povredio kolegu s fakulteta, Amerikanca Brajana Štajnhauera i nakon toga, s falsifikovanim ispravama, pobegao iz Amerike u Srbiju.

Optužnica je podignuta i protiv nekadašnjih konzula i vicekonzula srpske ambasade u Vašingtonu Igora Miloševića i Slobodana Nenadića.

Stravične slike 23-godišnjeg Brajana Štajnhauera, koji se u bolničkom krevetu bori za život, dobiće uskoro sudski epilog.

Miladin Kovačević optužen je u Srbiji za nanošenje teških povreda opasnih po život, falsifikovanje isprava i podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja.

Mladi košarkaš optužen je da je u maju pretprošle godine, ispred diskoteke u Njujorku teško pretukao Brajana Štajnhauera, koji je zbog toga više nedelja proveo u komi.

Kovačević je posle tuče uhapšen, ali je pušten da se brani sa slobode, što je iskoristio da u srpskom konzulatu u Njujorku izvadi novu putnu ispravu, s kojom je pobegao u Srbiju.

Zbog toga što je ta putna isprava izdata, pred sudom će se naći i bivši konzul i vicekonzul Srbije u Njujorku Igor Milošević i Slobodan Nenadić.

Portparol tužilaštva Tomo Zorić kaže da je podizanje optužnice rezultat dobre saradnje američkog i srpskog pravosuđa.

“Podizanje optužnice u ovom slučaju je logičan rezultat dobre saradnje između američkog i srpskog tužilaštva, a samo ustupanje predmeta srpskim pravosudnim institucijama bez rezervi i uslovljavanja predstavlja izraz poverenja u naš pravosudni sistem”, ocenjuje Zorić.

U međuvrmenu, na osnovu tužbe porodice Štajnhauer, u Njujorku su dvojica Kovačevićevih drugova - Sanel Softić i Edin Džubur - zbog učešća u toj tuči osuđeni na po dve godine zatvora.

Kovačevićev branilac, Borivoje Borović, najavljuje žalbu na optužnicu i poručuje da je odbrana spremna za suđenje.

“Ukoliko je u Americi napravljen sporazum o krivici sa dvojicom učesnika tog krivično-pravnog događaja, gde su oni osuđeni na zatvorske kazne, onda je statusni proces Miladina Kovačevića, naravno, veoma dobar. Ostaje stvar kako će sud ceniti dokaze koje ćemo mi predlagati i one dokaze koje je do sada isticalo Tužilaštvo”, kaže Borović.

Slučaj Kovačević izazvao je veliku pažnju javnosti najviše zbog novca koji je Srbije isplatila porodici Brajana Štajnhauera.

Informacije o tome da je Srbija dala 900 000 dolara za njegove troškove lečenja, prvobitno su sakrivene pod izgovorom da se radi o “državnoj tajni”, da bi Vlada Srbije pod pritiskom javnosti na kraju priznala da je dala novac.

Na taj način sprečene su dalje političke implikacije celog slučaja, jer je slučaj Miladina Kovačevića pretio da pokvari odnose i između SAD i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: