I Srbija i BiH bi izručenje Ganića

Ejup Ganić, bivši član ratnog predsedništva BiH, uhapšen je u Londonu po zahtevu Srbije i u pritvoru ostaje do 29. marta. Izručenje traže i Srbija i BiH.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 01.03.2010.

18:22

Default images

Ministarstvo pravde Srbije ubrzano radi na pripremi sveobuhvatnog zahteva Velikoj Britaniji za izručenje bivšeg člana predsedništva BiH Ejupa Ganića, kaže ministarka Snežana Malović. Međutim, iako je Ganić uhapšen na zahtev Srbije, Bosna i Hercegovina već je spremila 200 000 funti za kauciju, jer bi htela da Ganića što pre vidi u Sarajevu.

Kako javljaju bosanski mediji, u londonskom sudu sutra će biti održano ročište u vezi sa eventualnim privremenim puštanjem na slobodu Ganića uz kauciju.

Ejup Ganić i dalje se nalazi u pritvoru u Londonu posle sinoćnjeg hapšenja na aerodromu. Iz pritvora može biti pušten uz kauciju od 200 000 funti.

Srbija ima rok od 45 dana za podnošenje molbe za njegovu ekstradiciju. Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će nadležnim organima Velike Britanije molba za izručenje Ejupa Ganića Beogradu, biti dostavljena u najkraćem mogućem roku, pošto su britanski organi zatražili dostavljanje dodatne dokumentacije.

"Ministarstvo pravde ubrzano radi na pripremi sveoubhvatne molbe Velikoj Britaniji za izručenje bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ganića", kazala je Malovićeva, napominjući da su pravni sistemi Srbije i Velike Britanije različiti - kontinentalni i anglosaksonski.

Ministarka je objasnila da je u konkretnom slučaju procedura podnošenja molbe za izručenje složenija i da ona, uz molbu, podrazumeva i podnošenje odgovarajuće sudske dokumenatacije sa pratećim dokazim materijalom.

Prema njenim rečima, kompletna obimna dokumentacija i prateći dokazi moraju biti overeni kako od više domaćih, tako i od engelskih nadležnih organa, ambasade Velike Britanije u Beogradu.

I Bosna hitno šalje zahtev u London, kako bi Sarajevu bio isporučen ratni član predsedništva BiH, potvrdio je portparol tamošnjeg Tužilaštva Boris Grubešić.

Bosanski ministar inostranih poslova Sven Alkalaj izjavio je da hapšenje Ganića i ovakvo ponašanje vlasti u Beogradu ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa.

Mnogi bošnjački političari, među kojima je i član Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, dele ovo mišljenje, jer smatraju da Ganić nije odgovoran za ono što mu Srbija stavlja na teret, a naročito slučaj tuzlanske kolone.

"Neki zločin se tamo jeste desio, al' ga sasvim sigurno nije učinio Ganić, niti je odgovoran Ejup Ganić za njega. Jeste tamo bilo stradanja ljudi, ali će tužilac svoje reći. Nije Ejup, ja ga lično poznajem. Znam u to vreme kako je radio", kaže Izetbegović.

Na prijemu povodom Dana nezavisnosti BiH u Sarajevu na početku svog govora član Predsedništva BiH Haris Silajdžić osvrnuo se na hapšenje Ganića u Londonu.

"Ovde se sudi našoj odbrani. Ovo nije prvi pokušaj relativiziranja i izjednačavanja. I biće još takvih, ali oni koji to rade treba da budu uvereni u to da ćemo se i mi boriti svim sredstvima da odbranimo prava naših građana i da odbranimo dostojanstvo otpora agresiji koja je izvršena na BiH“, rekao je Haris Siladžijić.

Srbija je protiv Ganića 2008. otvorila istragu zbog toga što je, bez obzira na dogovor, naredio napade na objekte JNA u Sarajevu.

Na teret mu se stavlja i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.

Ejup Ganić uhapšen je na osnovu zahteva srpskih vlasti na aerodromu Hitrou kada je pokušao da napusti Veliku Britaniju, saopštila je policija te zemlje.

Kako prenosi Rojters, policija je navela da je on zadržan na osnovu zahteva za izručenje zbog zavere za ubistvo sa drugim navedenim licima i kršenja Ženevske konvencije, prevashodno zbog ubistva ranjenih vojnika.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da je Ganiću privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa.

Ganić je pušten sa aerodroma u Londonu 26. februara, posle zadržavanja, uz objašnjenje da je to urađeno iz logističkih razloga.

"Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je tada Dačić.

Sarajevo je tada odbacilo navode da je Ganić zadržavan na londonskom aerodromu kao neistinite.

Sam Ganić je za Federalnu televiziju izjavio da je ta priča "orkestrirana iz Beograda", a kabinet člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića saopštio je juče da je u stalnom kontaktu sa Ganićem koji, kako navode, "potpuno slobodno boravi u Londonu i nesmetano obavlja svoje aktivnosti".

BiH traži da se Ganić izruči njima

Tužilaštvo BiH će upititi hitan zahtev u kome će tražiti od Velike Britanije izručenje ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića Sarajevu na dalje procesuiranje, rekao je Tanjugu portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

On je rekao da da će Tužilaštvo BiH u London uputiti svu potrebnu dokumentaciju o istrazi koja se vodi u vezi slučaja "Dobrovoljačka ulica" u Sarajevu, za koji Srbija tereti Ganića.

Grubešić je rekao da Tužilaštvo BiH smatra da je isključivo nadležno za procesuiranje krivičnih dela ratnih zločine počinjenih u BiH, za koje su osumnjičeni državljanin BiH.

Grubešić je rekao da će zbog hitnosti situacije biti zatraženo uključivanje u ovaj slučaj i drugih nadležnih pravosudnih institucija i organa izvršene vlasti u BiH, kao što su ministarstva pravde i bezbednosti, inostranih poslova i Interpola.

Ganić je juče uhapšen u Londonu po zahtevu Srbije, koja je ranije raspisala međunarodnu poternicu protiv više državljana BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, početkom maja 1992. godine.

Ministar bezbednosti BiH potvrdio hapšenje

Ministar bezbednosti BiH Sadik Ahmetović potvrdio je da je u Londonu uhapšen nekadašnji član ratnog Predsedništva BiH, Ejup Ganić.

"Ganić nije uhapšen na osnovu Intrpolove poternice, ni crvene, niti difuzne, nego se verovatno radi o zahtevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije", rekao je Ahmetović.

On je naveo da je potvrđeno da se Ganić trenutno nalazi kod predmetnog sudije i da dalja procedura zavisi od ispitivanja koje vodi predmetni sudija.

Ahmetović je podsetio da BiH i Srbija imaju potpisan ugovor prema kome, ako postoji sumnja o počinjenom ratnom zločinu i iako takav predmet vodi Tužilaštvo BiH, nadležna je BiH.

On nije znao da kaže da li Ganić ima državljanstvo Srbije.

Hapšenje Ejupa Ganića potvrđeno je i u Ambasadi Velike Bitanije u BiH.

Portparolka Ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović rekla je da će Ganić biti izveden pred Osnovni sud, gde će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret.

Ona je rekla de će se Ganić pred Sudom izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud doneti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju, prenosi Srna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: